Kookboek-curiosa, deel 1: Melissa Gilbert, My Prairie Cookbook


Behalve ‘serieuze’ kookboeken heeft Aagje ook een plankje kookboek-curiosa: kookboeken die opgehangen zijn aan een bekende tv-serie, een speelfilm, een (nostalgisch) tijdschrift of een bepaald product bijvoorbeeld (het Nutella-kookboek). Veelal niet de kookboeken waar je nou vaak uit zult koken, maar wel boeken die heerlijk zijn om door te bladeren en te griezelen bij heerlijk tuttige jaren ’70 foto’s.

Zo’n boek is My Prairie Cookbook van Melissa Gilbert. Voor wie jong was in de jaren ’70: jawel, dé Melissa Gilbert die Laura Ingalls speelde in de bekende tv-serie Little House on the Prairie. Een serie die hier jaren gelopen heeft en daarna ook tot in den treure is herhaald. Eerder was er al The Little House Cookbook (1989), een verzameling van recepten uit de negen boekjes die Laura Ingalls Wilder schreef over haar pioniersjeugd eind 19e eeuw op de Amerikaanse prairie. In 2014 verscheen My prairie cookbook, met herinneringen van de destijds piepjonge actrice aan de tien jaar waarin de serie werd opgenomen en de maaltijden die zij en de rest van de crew samen aten.

De ± 80 recepten zijn deels ‘prairie classics’ die wat aangepast zijn aan deze tijd, deels ‘family favorites’ uit de Gilbert-familie. De recepten worden afgewisseld met collage-achtige fotospreads met MG’s herinneringen aan het tot stand komen van de serie en anekdotes. De styling van de foto’s en de vormgeving van het boek zijn geheel in stijl (prachtige schutbladen). Kortom, een overdosis nostalgie!

Hou je van comfort food, dan kun je je hart ophalen. Bijvoorbeeld met Sweet-and-sour Southern Green Beans

Nodig voor 4 personen: 1 pond sperziebonen 4 plakken bacon 1 rode ui, in plakjes 120 ml appelcider-azijn 100 g suiker zout en versgemalen peper

1. Kook de bonen 7 minuten en giet ze af. 2. Bak de bacon uit tot die crispy is en dep goed af met keukenpapier. 3. Bak vervolgens in het baconvet de ui in 5 tot 7 minuten. 4. Meng de azijn met de suiker en voeg dit mengsel bij de uien in de koekenpan. Laat 10 minuten sudderen. Voeg dan de bonen toe en de verkruimelde bacon. 5. Breng op smaak met zout en peper. 6. Laat het geheel, als het aan de kook gekomen is, 45 minuten afgedekt heel zachtjes pruttelen en server warm.

My Prairie Cookbook, verschenen in 2014 Stewart, Tabori & Chang, ISBN 9781419707780 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean