Op de keukentafel: Aus Liebe zum Kochen, Küchenbesuche bei Leidenschaftlichen foodies (Yvonne Niewer


Het is typisch zo’n term van de laatste tijd: foodies. Hoe noemden we ze vroeger eigenlijk, mensen die zich met eten bezighouden of gewoon erg van eten houden?

Hoe het ook zij, de Duitse uitgeverij Callwey besloot er een boek aan te wijden: ‘Aus Liebe zum Kochen, Küchenbesuche bei Leidenschaftlichen foodies’. Een boek vol kook- en eetgekken uit diverse Europese landen (met name Duitsland), inclusief de Nederlandse en inmiddels haast onvermijdelijke Marije Vogelzang, Marian Ippel en Merijn Tol | Nadia Zerouali. Dat onvermijdelijke is overigens niet neerbuigend bedoeld, want het zijn allemaal dames met een indrukwekkende staat van dienst!

Maar omdat we het kwartet inmiddels al meer dan eens zijn tegengekomen, vindt Aagje de bijdragen van de anderen toch net even spannender. Wat opvallend is, is dat de meesten reuze interessante recepten bieden, maar op de vraag wat ze zelf het liefste eten, met heel doorsnee gerechten komen: fish ‘n chips, schnitzel, spaghetti al pomodoro. Wat zegt dat ons eigenlijk… dat we ons culinair imago niet durven laten afhangen van ‘simpele’ gerechten? Dat ‘culi-kringen’ je niet serieus nemen als je niet de nieuwste hooi-burrata-spelt-raviolo in je repertoire opneemt?

Toen ons boek KOCH! verscheen, kregen we commentaar uit culikringen dat we niet trendy genoeg waren. In wezen was dat een compliment, want we wilden ook helemaal niet trendy zijn – er zijn al meer dan genoeg paleo-raw-smoothie-tarwegras-kookboeken op de markt. Bovendien wilden we Nederlanders laten zien hoe Duitsland anno nu eet: dat is zeker niet meer enkel zuurkool, worst, Eisbein en Klöße, maar het is evenmin paleo, suikervrij, Maghreb, etc. Denkt iemand serieus dat ze op het platteland van Nord-Friesland massaal aan de freekeh zitten? Dat heel Bayern uitloopt voor amaranth? Vanuit ‘gewone’ hoek kwam die kritiek overigens nooit – ‘wat heerlijk dat iemand eens uitlegt hoe ik die taart maak’, ‘o, dat maakte mijn oma altijd’, ‘eindelijk recepten waaraan ik zomaar durf te beginnen’. En daar deden we het nou net voor!

Maar goed, terug naar onze foodies. Het boek is mooi gemaakt – aandacht voor detail, rustige typografie (op het randje van saai), leeslint (yeah!) en 75 afwisselende en verrassende recepten. Wat te denken van Strudel vom Wilden Apfel mit Schokoladenschaum und Rotkohlpesto, of Pastinaken-Milchreis? De diversiteit aan foodies (25 stuks) is interessant – van blogger tot designer en van trendwatcher tot zelfbenoemde kitchenguerilla. Ook een van onze favorieten is opgenomen, Kathrin Koschitzki van het prachtige Photosserie.blogspot.de.

Conclusie: leuk boek, interessante recepten én food for thought….wat wil een mens nog meer? Favoriet: de Krebsküchlein van Leo en Mia van de Stolen Supperclub. Supersnel klaar, zeker als je er Marian Ippels geniale 30-seconden mayonaise bij maakt. Citroenpartjes en een pluk sla erbij en klaar is… foodie! [MT]

Aus Liebe zum Kochen, Küchenbesuche bei Leidenschaftlichen foodies

isbn 9783766720702 (op www.yvonneniewerth.de krijg je een goede indruk!)

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean