In de koffer!: culi souvenirs uit Duitsland


Deze week hier niet de vaste rubriek ‘Op de keukentafel’, maar voor een keer ‘In de koffer’… Ga je dit jaar naar Duitsland op vakantie (nummer 2 van favoriete vakantielanden) en ben je een fanatieke koker? Vergeet dan niet om wat culinaire vakantiesouvenirs mee te nemen! Hier 10 tips: ingrediënten of producten die in Nederland lastig of niet te krijgen zijn en die o zo lekker zijn!

1. Verse gist

Bij elke Duitse supermarkt in het koelvak te vinden voor pakweg 25 ct per blokje (42 g); kom d’r maar eens om in Nederland. Geweldig als je zelf brood, pizza of andere gistbaksels wilt maken. Let goed op de datum: verse gist is circa drie weken houdbaar en gaat daarna een geheel eigen leven leiden. Wil je het mee naar huis nemen, vergeet je koelbox niet!

2. Gemalen hazelnoten en amandelen

Zelfs de kleinste dorpssupermarkt verkoopt zakjes (150 g) gemalen noten voor vaak nog geen euro (een stuk goedkoper dan het amandelmeel dat je hier kunt krijgen). Het maakt bakken tot een feest: taartdeeg wordt heerlijk luchtig, koekjes veranderen in prachtig shortbread en dat allemaal in een handomdraai.

3. Oblaten (ouwel)

Onmisbaar voor Lebkuchen (een recept vind je op blz. 164 van KOCH! Duitse keuken anno nu!), maar ook prima voor kokosmakronen. Koop rondjes of hele vellen.

4. Sauerkirschen

Sauerkirschen zijn heel wat minder zoet dan gewone kersen op sap. Ideaal voor toetjes en gebak en in ferme glazen potten in de supermarkt te krijgen.

5. Maultaschen

Je kunt ze natuurlijk zelf maken (zie blz. 46 van KOCH!), maar er zijn ook kant-en-klare Maultaschen te krijgen die helemaal niet zo slecht zijn, bijvoorbeeld met een brandnetel-kaasvulling. Handig als je haast hebt, en handig als je niet zo handig bent. Koelbox niet vergeten!

6. Bärlauch | daslook

Op de markt in struise bossen te krijgen, maar ook in keurige bakjes in het groentevak van de supermarkt te vinden. Geweldig in kruidenpannenkoekjes (blz. 34 van KOCH!) of een salade, maar ook om pesto van te maken of een doodsimpele boterham met tomaat mee op te vrolijken.

7. Verse mierikswortel

Duitsers zijn er dol op, vooral in combinatie met gerookte vis. In Nederland zul je hooguit een potje of tube mierikswortelcrème vinden, maar Duitsers zijn niet voor een mierikswortelkleintje vervaard en kopen gelijk de complete wortel. Rasp ‘m bijvoorbeeld door zelfgemaakte mayonaise.

8. Wijn

Duitsland telt maar liefst dertien grote wijnregio’s, die stuk voor stuk prachtige witte en rode wijnen leveren. Duik in die streken, zoals de Moezelstreek of Württemberg, gewoon de kleine dorpjes in. Je kunt er op talloze plekken wijn proeven én ter plekke (heel voordelig) kopen. Trollinger, spät- of grauburgunder of een klassieke riesling: echt, er is voor elk wat wils.

9. Bier

Weissbier, Schwarzbier, Hefe, Malz, Radler en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De bierkeuze is in Duitsland schier oneindig, zeker als je je niet in een supermarkt waagt, maar in een zogenaamde Getränkehalle. Ga er op biersafari en durf je medeshoppers om advies te vragen. Vergeet voor ónze recepten vooral niet Altbier (blz. 70 van KOCH!) en Köstritzer in te slaan (blz. 162). Even opletten: Weizenbier is niet unbedingt witbier, zoals veel Nederlanders denken, maar tarwebier (dat wel weer heel blond uit kan pakken).

10. Nog meer alcohol

Duitsers zijn dol op een glaasje brandewijn zo nu en dan, en de keuze aan alcoholisch lekkers is enorm. Naast Birnenbrand (onmisbaar voor de Birnen-Muffins van blz. 166 van KOCH!) is ook Pflaumenbrand een aanrader. En als je dan toch bezig bent: neem gelijk een flesje kirsch (Schwarzwälder-Kirsch Muffins, blz. 154) en Traubenlikör met ronddobberende druifjes mee. Voor de geoefende drinker kan een Kräuterschnaps leuk zijn, maar daar moet je echt van houden. En wie een mooi cadeau zoekt: Goldwasser. Met eetbare flinters bladgoud.

Ook Aagje viert vakantie en gaat een paar weken in de relax-stand ! [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean