Kookboek-curiosa, deel 2: Allen Rucker & Michele Scicolone, co-auteur Arti Bucco, The Sopranos F


Koken als een Italiaanse mama? Fan van The Sopranos? Dan is The Sopranos Family Cookbook een must-have: de tv-serie, maar dan mét recepten en boodschappenlijstjes! We worden uitgenodigd door Arti Bucco (eigenaar van restaurant Nuovo Vesuvio in de serie en ‘co-auteur’ van dit boek) om samen met de Sopranos en hun ‘famiglia’ te komen genieten van ± 100 Italiaanse gerechten. Naast recepten mooie anekdotes van de diverse karakters uit The Sopranos en heel veel foto’s; van de gerechten, van ‘the old country’, van Essex County – New Jersey en van de serie. Een aangename mix van fake en echt...

Het boek is niet alleen leuk voor Soprano-verslaafden, maar ook puur voor de Italiaanse recepten, die bijna allemaal lekker zijn en makkelijk te maken. Van Arancini tot Zabaglione, van Baccala Pizzaiol’ tot Quail Sinatra-style (alhoewel kwartel nou niet iets is waar we dagelijks mee koken). De indeling van de hoofdstukken is opgehangen aan personen uit de serie en dus niet helemaal logisch ingedeeld volgens ‘kookboek-traditie’. Maar dat geeft niet; het is een heerlijk blader-, kijk- en leesboek en het register achterin is prima om specifieke recepten mee op te zoeken.

Een van de favorieten: Zuppa di Cozze. Mosselen, nu eens niet in witte wijn gekookt of met knoflook (alhoewel die natuurlijk niet ontbreekt!), maar in een spicy tomatensaus.

Nodig voor 4 personen: 2 kilo mosselen

1/3 kop olijfolie 4 fijngehakte teentjes knoflook + 1 losse, hele teen 2 el fijngehakte platte peterselie mespunt chilipeper 1 kop droge witte wijn 3 pond rijpe tomaten (gepeld, ontdaan van de zaadlijsten en fijngesneden) snufje zout 8 sneetjes ciabatta

1. Spoel de mosselen in koud water, haal de baarden en andere aangroeisels eraf en gooi de openstaande mosselen die niet dichtgaan als je er tegenaan tikt, weg. 2. Bak in een grote (mossel)pan de fijngehakte knoflook, peterselie en peper 1 minuut in de olijfolie tot de knoflook goudbruin is. 3. Voeg de wijn toe en laat even sudderen. 4. Doe er vervolgens de tomaten en het zout bij. Laat de saus in 20 minuten op een lage stand wat indikken. Roer regelmatig. 5. Voeg voorzichtig de mosselen toe en dek de pan af. Kook de mosselen 5-10 minuten: tot ze opengaan. 6. Wrijf het brood in met de losse teen knoflook en serveer met de mosselen.

“Enjoy, with a thousand meals and a thousand laughs. Buon appetito!” – Arti Bucco

The Sopranos Family Cookbook, verschenen in 2002 bij Hachette Book Group, ISBN 9780446530576. De Nederlandstalige versie uit 2004 van Uitgeverij van Halewijck lijkt niet meer te krijgen te zijn, maar wellicht is 'ie tweedehands nog te vinden [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean