Recept: zandkoekjes


Een van de absolute lievelingen in Aagjes boekenkast is Wij bakken zelf! van mevrouw R. Lotgering-Hillebrand uit 1932. De recepten zijn heerlijk degelijk, de teksten in onze 2015-ogen hilarisch, en haar inventiviteit ongekend. Geen oven? Denk maar niet dat dat een excuus is om niet zelf in de bocht te hoeven – dan bak je de cake maar in een beschuitbus op de gaskachel!

Aagje grijpt voor basisrecepten – van speculaas tot macarons en kruidkoek – steevast op Wij bakken zelf! terug, bijvoorbeeld voor deze simpele zandkoekjes. Want laten we wel wezen: ‘Er zijn altijd vele huisvrouwen die, hoe gemakkelijk het ook moge zijn om alles van de banketbakker te laten komen, er een eer in stellen huisgenooten en gasten eigen gebakken lekkernijen voor te zetten.’

Zandkoekjes (een hele berg)

300 g bloem

200 g boter

150 g basterdsuiker

¼ theelepeltje bakpoeder

  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed tot een soepele bal. Dek af en laat circa 30 min. in de koelkast rusten.

  • Verwarm de oven voor op 150 ºC. Bestuif een werkvlak en een deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een circa 1 cm dikke plak (mw. Lotgering geeft aan ‘ter dikte van een gulden’, maar daar zullen veel mensen niet mee geholpen zijn). Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  • Steek met een uitsteker of een klein glas rondjes of andere vormen uit het deeg en leg deze voorzichtig op de bakplaat. Bak de koekjes in circa 15 min. gaar.

  • Neem voorzichtig van de bakplaat en laat op een rooster afkoelen.

Deze koekjes zijn heerlijk met bijvoorbeeld een paar bolletjes gember op siroop er kleingesneden doorheen (met zo min mogelijk siroop!), of extra gekruid met bijvoorbeeld kardemom, citroenschil, vanille of kaneel. [MT]

© foto: Marijne Thomas

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean