Op de keukentafel: Jans Ondaatje Rolls, The Bloomsbury Cookbook

Wie een beetje thuis is in kunstgeschiedenis kent de Bloomsbury Group. Een Engelse groep mensen uit de wereld van kunst, literatuur, politiek en economie die begin 20e eeuw afstand nam van het verstikkende Victoriaanse tijdperk en nieuwe, creatieve en vitale way of life propageerde. Communicatie en debat waren voor de leden erg belangrijk en vonden vaak plaats aan tafel.

Het Bloomsbury Cookbook, recipes for life, love and art neemt ons mee naar die tijd en laat ons kennismaken met fascinerende mensen als E.M. Forster, Roger Fry, John Maynard Keynes, Vanessa Bell en Virginia Woolf door middel van anekdotes en brieven, hun werk, 300 recepten en boodschappenbriefjes (ook leuk!). Dit bij elkaar vormt een boeiende mix: is het een kookboek, een sociale en culturele geschiedenis, een kunstboek, een fotografieboek? Eigenlijk alles in één en dat is wat het zo leuk maakt! Je krijgt inzicht in het leven en werk van een bijzondere groep mensen en daarmee ook een fraai tijdsbeeld.

Het boek is rijk geïllustreerd, lekker dik (384 pagina's) en heeft veel mooie full colour afbeeldingen van kunstwerken. De opbouw is chronologisch en loopt van 1890 tot ongeveer 1950 (Bloomsbury's Offspring). Er wordt geen duidelijk onderscheid gemaakt tussen de hoofdtekst, de anekdotes en de recepten; alles loopt een beetje door elkaar heen.

Er werd veelvuldig jam gemaakt, vooral door Dora Carrington en Virginia Woolf, en dus geven we hier een jam-recept. Wellicht een idee voor wie een mega-oogst courgettes in zijn tuin heeft?

Marrow and ginger jam

2 kilo marrow, in blokjes en zonder vel of pitten (een marrow is soort kruising tussen een courgette en een kalebas of pompoen, maar courgette is goed te gebruiken) 3,5 pond suiker sap van 2 citroenen 100 g verse gember

Stoom de courgettes in ± 20 minuten gaar. Doe de blokjes in een schaal en maak laagjes, afgewisseld met suiker en citroensap. Laat 12 uur staan. Doe vervolgens alles in een pan en voeg de gember, fijngeraspt en in een mousseline zakje, toe. Verwarm op laag vuur tot de suiker is opgelost en laat vervolgens op hoog vuur 20-30 minuten koken, totdat de jam niet meer vloeibaar is. Dit kun je testen door een klodder op een omgekeerde lepel te leggen: als de jam er niet afloopt is de jam goed. Verwijder de gember en bewaar de jam in gesteriliseerde potten.

The Bloomsbury Cookbook, verschenen in 2014 bij Thames & Hudson, ISBN 9780500517307 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean