Slasoep

September 3, 2015

 

Wat doe je met verlepte sla? Je geeft het aan het konijn, je probeert het met koud water weer tot leven te wekken, maar wat je ook doet: je gooit het niet weg. Dat weten we uit het oude kookboek (met aantekeningen!) van onze oma Gilhuis. Oma was zuinig en zuinige mensen gooien namelijk niets weg. Maar goed ook, want je kunt er heerlijke soep van maken. Dooie-sla-soep.

 

4 tenen knoflook, ongepeld

flinke krop verlepte sla

1 grote ui, gesnipperd

3 el boter

2 el bloem

½ tl suiker

zout en peper naar smaak

300 ml halfvolle melk

500 ml groente- of kruidenbouillon

2 eierdooiers

1 el room

verse peterselie of waterkers, kleingesneden

 

  • Doe de knoflooktenen in een pannetje met kokend water en laat 8 min. koken. Giet af, laat uitlekken, verwijder het schilletje en hak grof.

  • Was de sla grondig en snijd klein. Doe de slierten samen met de uiensnippers en de boter in een soeppan. Stoof 5 min.

  • Roer de knoflook erdoor en stoof 5 min. mee.

  • Neem de pan van het vuur en meng er al roerend de bloem, suiker en zout en peper door. Zet terug op het vuur, giet de melk en bouillon erbij, breng al roerend aan de kook en laat dan 15 min. op laag vuur pruttelen.

  • Pureer de soep met een staafmixer, of werk hem door een fijne zeef. Giet terug in de pan en breng op smaak.

  • Roer in een kommetje de eierdooiers los met de room en roer door de soep. Verwarm tot net onder het kookpunt; pas op dat de soep niet meer kookt, want dan stolt het ei! Schep in kommen, garneer met wat peterselie of waterkers, en serveer.

 

Lekker met geroosterd brood

 

Please reload

Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean

October 31, 2019

Please reload

Please reload

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok