Op de keukentafel: Lisette Bossert, Toen was koken heel gewoon

Aagje vond dit weekend een ontzettend leuk en fraai vormgeven kookboekje op haar deurmat: Toen was koken heel gewoon, geschreven door chef-kok Lisette Bossert en uitgegeven door Uitgeverij Loopvis.

Bossert schrijft in de inleiding: "Als kok ben ik altijd op zoek naar pure smaken, naar ambacht, traditie en kwaliteit. Het liefst kook ik met goed geteelde Nederlandse ingrediënten van het seizoen. Ik ben nieuwsgierig naar authentieke, traditionele gerechten en de smaken van de streek. Ik put graag uit ons culinaire erfgoed en voeg daar een vleugje van overzee aan toe.”

Ook Aagje eet graag met de seizoenen, kookt met lokale streekproducten en draagt culinair erfgoed een warm hart toe, en was daarom meteen gecharmeerd van dit boek!

In Toen was koken heel gewoon spreekt Bossert met tien mensen uit heel verschillende (eet)culturen, die allemaal in de jaren ’50 en ’60 opgroeiden. Ze verhalen over hun smaakherinneringen en de rol die eten in leven speelde: hoe was het eten vroeger thuis, wat was hun lievelingseten, waar hadden ze een hekel aan? Ook hoe ze nu over eten denken komt aan bod. Aan het woord onder andere freelance culinair journalist Janny de Moor, balletdanseres Alexandra Radius, schrijfster Miep Diekmann en actrice Wieteke van Dort. Elk interview wordt gevolgd door vijf recepten waarvoor Bossert inspiratie vond in hun verhalen: licht nostalgisch maar met een moderne twist.

Naast de interviews zijn er hele leuke pagina's over producten uit de jaren ’50 en ’60, zoals serviesontwerpen, de opkomst van soepen, sauzen en toetjes in pakjes (Saroma!) die het leven van de kokkin moesten vereenvoudigen, keukenhulpjes, handige boekjes... We missen daar eigenlijk nog het Prisma-kookboek van Mia Snelder en Gasovengeheimen! Twee boekjes die Aagje toch nog wel eens raadpleegt, hoewel ze natuurlijk zwaar verouderd zijn.

Het boek is prachtig vormgegeven: alles ademt nostalgie. De foto's van Saskia Lelieveld (mét geel-filter!), de vormgeving van Julie Tavernier, de knipsels, plakbandjes, vergeelde papiertjes, oude verpakkingen, etc... een lust voor het oog! En wat altijd leuk is: heel veel ‘o ja’-momenten. Dat laatste natuurlijk vooral voor mensen die hun jeugd beleefden in die jaren.

Binnenkort gaan we de garnalenkoekjes met tomatenjam eens proberen. Klinkt eigenlijk best wel weer hip! We zullen het recept én het resultaat hier delen. [LT]

Toen was koken heel gewoon, verschenen in april 2015 bij Uitgeverij Loopvis, ISBN 9789081764872 www.loopvis.nl

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean