Op de keukentafel… Servus, Gute Küche – met recept!


Deze week ligt op Aagjes keukentafel weer een tijdschrift: Servus, im Stadt & Land – Gute Küche. Geen Duitse keuken dit keer, maar Oostenrijks. En vergis je niet: dat is een stuk meer dan Apfelstrudel en après-ski. De Oostenrijkse keuken is met een ware renaissance bezig, waarbij met name de Tiroler hoge ogen scoren met hun originele streekgerechten en een reuze trendy terug naar de natuur-insteek. Heidi meets Noma, zullen we maar zeggen…

Voor € 5,50 heb je met dit blad iets te pakken dat meer op een boek lijkt dan een tijdschrift en een enorme collectie recepten blijkt te herbergen. Daaronder klassiekers als Salzburger Nockerln, maar ook onbekender lekkers als Lungauer Fischgröstl en Bergheusuppe. Vegetariërs komen helaas minder aan hun trekken, al wordt er uiteraard ook veel gebakken en bevat Servus bijvoorbeeld ook recepten om zelf likeur te maken (o, die Walnusslikör!). De opmaak is degelijk, de foto’s eigenlijk ook een beetje, maar het informatiegehalte is buitengewoon hoog. Een absolute aanrader voor zowel beginnende als ervaren koks, al is het soms even puzzelen wat een ingrediënt nou eigenlijk is… wat zijn bijvoorbeeld Eingelegte Weichseln, of Reinanken?

De Blutwurstsoufflé ging Aagje wat ver; wij testten de Jägertorte. Ziedaar: een van Aagje’s grootste baksuccessen ooit. Snel klaar, makkelijk en geheel en al zonder bloem! [MT]

Jägertorte

200 g boter op kamertemperatuur

200 g basterdsuiker

5 eieren op kamertemperatuur

200 g gemalen hazelnoten

½ zakje bakpoeder

3 tl cacaopoeder

2 el jam (Aagje gebruikte kersenjam, Servus kiest voor frambozen)

1 scheut rum (Aagje nam stiekem witte crème de cacao)

chocoladeglazuur

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºC. Bekleed een springvorm met bakpapier en vet dat in. (Dat lijkt overbodig, maar anders komt de taart er straks rafelig uit.)

  2. Klop de boter los met de suiker. Meng al roerend de eieren er een voor een door. Schep er vervolgens na elkaar de hazelnoten, het bakpoeder en de cacao doorheen.

  3. Stort de massa in de springvorm en bak 40-45 min. in de oven; pas op dat de taart niet te droog wordt! Laat afkoelen en neem uit de vorm.

  4. Roer in een kommetje de jam los met de rum of andersoortige alcohol en bestrijk de bovenkant van de taart ermee. Verdeel het glazuur erover en laat hard worden.

© foto Marijne Thomas

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean