Aagje kookt: Ui- en amandelsoep uit The Soup Book


In de herfst en winter kookt Aagje graag soep: pompoen-, linzen-, erwtensoep... De klassiekers mogen natuurlijk niet ontbreken, maar vaak zijn het ook wat minder bekende soepen. Een fijn boek om ideeën uit te halen is The Soup Book uit 2009, samengesteld door Sophie Grigson. Zo'n jaar of tien geleden nog een veelgeziene tv-chef, bekend om haar vaak bizarre uitdossingen en vooral megagrote oorbellen!

Het boek biedt ons 150 soepen van over de hele wereld en van diverse koks. Ze zijn gerangschikt op ingrediënt, en worden voorafgegaan door zo'n 30 pagina's met basistechnieken en handige tips: wat te doen als je soep te dun, te dik, klonterig of te zout is? Staat er allemaal in. Ook de 'recipe choosers’ zijn handig: vegetarisch, koude soepen, maaltijdsoepen, snelle soepen...

Vandaag maken we een recept van Roopa Gulati: Ui- en amandelsoep

Voor 4 eters: 1 in dunne ringen gesneden, grote ui 1/2 tl grof zeezout plantaardige olie om in te frituren 100 g amandelen (met vel) 750 ml hete kippenbouillon 60 g roomboter 1/4 tl nigellazaad 4 grote, gesnipperde uien 1 rode chilipeper, fijngesneden 1 tl bruine suiker 2 el balsamico 120 ml room zout en versgemalen zwarte peper

1. Leg de uienringen in een ondiep schaaltje, bestrooi ze met het zeezout en laat ze 2 uur staan. Knijp vervolgens het vocht uit de ringen en dep ze droog met keukenpapier. Frituur de ringen 1-2 min. in hete olie en laat uitlekken op keukenpapier. Dit is de garnering voor de soep. 2. Breng in een kleine pan wat water aan de kook, zet het vuur uit en voeg de amandelen toe. Laat ze 15 min. weken, giet ze af en ontvel ze. Mix de noten in een keukenmachine fijn met 100 ml van de bouillon. Houd apart. 3. Smelt de boter in een grote pan, voeg het nigellazaad toe en bak dat 1 min. Doe de gesnipperde ui en de chilipeper erbij en bak de uien op een laag vuur gaar maar niet bruin, in 20-30 min. Zet dan het vuur hoog en voeg zodra de uien beginnen te bruinen, de suiker toe tot die karamelliseert. Schenk er vervolgens de azijn bij en blijf roeren tot het mengsel stroperig wordt. 4. Giet de rest van de bouillon erbij, voeg de amandelpasta toe en laat alles 20 min. zachtjes koken. Pureer de soep in een blender of met de staafmixer, voeg de room toe en warm weer op. Breng op smaak met zout en peper. 5. Garneer de soep met de gefrituurde uienringen en serveer!

The Soup Book, samengesteld door: Sophie Grigson, verschenen in 2009 bij Dorling Kindersley, ISBN 9781405347853 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean