Op de keukentafel: Tal Maes & Petra de Hamer, Kitchen table food


Aan tafel in Washington DC & Berlijn – recepten • verhalen • vrienden

Tal Maes en Petra de Hamer zijn beiden culinair journalist en fotograaf. De een woont in de Verenigde Staten, de ander in Duitsland. Aan beide keukentafels – 6000 kilometer van elkaar verwijderd – wordt gelezen, geschreven, geblogt en worden recepten uitgedacht en opgegeten… Deze long-distance culinaire vriendschap resulteerde al eerder in hun blog kitchentablefood.com, waar zij hun culinaire belevenissen met elkaar en ons delen. En nu is er ook het boek Kitchen table food. Terwijl de een met haar Amerikaans georienteerde ontbijt bezig is, begint de ander met het bereiden van het avondeten: Käsespätzle of Soljanka.

De vriendinnen bedachten, kookten én fotografeerden ruim 140 recepten en stelden een prachtig boek samen. Vol licht, rust, sfeervolle styling en fotografie, en uiteraard allerlei lekkers om eens te proberen. Leuk zijn de korte intro’s bij de recepten, waarin de dames in kleine anekdotes hun recept aan ons voorstellen. We krijgen zo een aardig inkijkje in de Duitse en Amerikaanse eetcultuur, de tradities maar ook de laatste trends op culinair gebied.

We maken vandaag Parelgort met paddestoelen & zoete aardappel. Omdat we toevallig alle ingrediënten in huis hebben en gort een nieuwe favoriet van ons is!

Voor 4 personen én vegetarisch 2 el boter 1 stengel bleekselderij, fijngehakt 2 sjalotten, fijngehakt 250 g parelgort 125 ml witte wijn 1 l groentebouillon 200 g zoete aardappel, geschild en in blokjes 200 g verse paddenstoelen, bijv. oesterzwammen, cantharellen, shiitake; schoongeveegd en in stukken een handvol verse kruiden als salie, tijm, dragon of kervel; grof gehakt

1. Smelt 1 el boter in een pan met dikke bodem en bak bleekselderij en sjalotten ca. 3 min. Voeg de gort toe roer 1 min. om. Blus af met de wijn. Voeg als het vocht verdampt is een paar soeplepels bouillon toe en blijf roeren. Blijf lepels bouillon toevoegen tot al het vocht is opgenomen. Voeg na ca. 15 minuten de zoete aardappel toe en laat alles op laag vuur nog 10 min. sudderen tot de aardappel en parelgort gaar zijn.

2. Smelt in een kleine pan 1 el boter, voeg de paddestoelen toe en bak ze tot ze enigszins geslonken zijn. Bestrooi ze met flink peper en zout en houd ze warm.

3. Verdeel de parelgort over 4 kommen, schep over elke kom wat paddestoelen en bestrooi met grofgehakte kruiden.

Eet smakelijk!

Kitchen table food, Tal Maes & Petra de Hamer, verschenen in 2015 bij Fontaine Uitgevers, ISBN 9789059566446 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean