Op de keukentafel: Marianne Meijerink, Het buurtsuper kookboek


Wat is sumak? Hoe ziet een kweepeer er uit en wat moet je met een cactusvijg? Vragen waar je een antwoord op krijgt in Het buurtsuper kookboek. Culinair journaliste Marianne Meijerink neemt ons mee op ontdekkingsreis naar de Turkse en Marokkaanse buurtsuper en legt uit wat deze en nog veel meer exotische dingen zijn en wat je ermee kunt doen. Ook Marokkaanse en Turkse bakkers, slagers en visboeren komen aan bod.

Deze Aagje woonde een aantal jaren in de Utrechtse wijk Lombok, omringd door een rijk aanbod aan Turkse en Marokkaanse winkels. Daar was het goed toeven: je kocht niet 1 paprika, maar een krat. Als je linzen wilde, had je de keus uit wel 10 soorten. Je maakte kennis met groente en fruit dat toen (in de jaren '80) minder bekend was dan nu. En dat is precies waarom dit boek zo leuk is: de auteur laat je kennismaken met meer dan 200 producten en brengt je op ideeën. En ook voor producten die je al wel kent, zoals bloemkool, krijg je leuke tips om er eens heel wat anders mee te doen dan je gewend bent.

De producten zijn ingedeeld op soort (groenten; noten, zaden droogwaren; in blik, pot en pak, smaakmakers, etc.). Elk product wordt besproken en gevolgd door een verwijzing naar een of meer recepten in het tweede deel van het boek. Na de recepten volgt dan nog een hoofdstukje met tips: hoe gebruik je filodeeg, hoe maak je groenten in, hoe maak je een pijlinktvis schoon… voor ervaren koks wellicht overbodig, maar het kan toch handig zijn voor wie net altijd even aarzelt alvorens een pak filodeeg te kopen…

Ga met dit boek in de hand eens op excursie naar de Marokkaanse super, islamitische slager of Turkse bakker bij jou in de buurt – tien tegen 1 dat je met een tas vol heerlijkheden thuiskomt. Knap als je de niet te versmaden gevulde pide of börek kunt laten liggen. Aagje gaat eens op zoek naar dadelpuree om de dadelcake met zoute karamelsaus van pagina 148 te maken!

Het buurtsuper kookboek, Marianne Meijerink, verschenen in 2015 bij Uitgeverij Orlando, ISBN 9789492086266 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean