Aagje bakt... kerstkoekjes!


Het duurt nog even, maar toch... Al in the mood om kerst-lekkers te gaan bakken? Vandaag bakken we kerstkoekjes. Niet alleen lekker om op te eten, maar ook leuk om kado te geven of als versiering in de boom.

Voor 20 koekjes: 350 g bloem, plus wat extra bloem voor het uitrollen 1 tl bakpoeder 2 tl gemberpoeder 1 tl kaneelpoeder 125 g roomboter 175 g lichtbruine basterdsuiker 1 ei 4 el honing

om te decoreren: poedersuiker of glazuur

1. Zeef de bloem, bakpoeder, gember- en kaneelpoeder in de kom van een keukenmachine. Voeg de in blokjes gesneden boter toe en meng het geheel tot de mix eruit ziet als broodkruim. Meng de suiker erdoor. 2. Klop het ei los met de honing en voeg dit toe aan de ingrediënten in de kom. Pulseer tot het beslag klompjes gaat vormen. Haal het deeg uit de kom, kneed het kort tot een grote bal en laat deze, gewikkeld in huishoudfolie, 15 min afkoelen in de koelkast. 3. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier. 4. Rol het deeg uit tot een plak van 0,5 cm dikte op een met bloem bestoven aanrecht of plank. Gebruik uitsteekvormpjes om 20 koekjes te maken. Wij gebruikten sterren, maar ook leuk voor deze tijd van het jaar zijn natuurlijk rendieren, kerstboompjes etc. Leg ze op de bakplaten met genoeg ruimte ertussen. 5. Bak de koekjes 12-15 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat ze 10 minuten op de bakplaat afkoelen en daarna op een rooster tot ze helemaal afgekoeld zijn. Vervolgens kun je ze decoreren; simpel met poedersuiker of maak een spuitzakje met glazuur en trek bijvoorbeeld witte contourlijnen langs de buitenranden.

Tip: wil je ze in de boom hangen, maak dan een gaatje voor een touwtje of lint voordat ze helemaal afgekoeld zijn. De kans dat ze breken is dan minder groot. (LT)

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean