Aagje kookt... een kerstdiner!


Kerstmenu nog niet rond? Pak je exemplaar van KOCH! Duitse keuken anno nu en all your problems will be solved…. Een kerstdiner hoeft echt geen gestress te worden, als je de boel maar goed voorbereidt en dingen kiest die je alleen nog maar kort voor serveren hoeft af te maken. Liever een vegetarische kerst? Ook daarvoor kun je bij KOCH! terecht.

Voor een vlees-visdiner maken we:

Vooraf 1: Harzer Käsesuppe (blz. 14) We roepen het steeds weer: deze soep smaakt niet naar kaas en kun je moeiteloos kaashaters voorzetten, al doe je er waarschijnlijk goed aan de naam dan even te veranderen. Käsesuppe is waanzinnig makkelijk, iedereen vindt ‘m heerlijk en het is de ideale oplossing voor dit soort dagen.

Je kunt de soep helemaal van tevoren klaarmaken (koel bewaren!) en vlak voor het eten opwarmen; serveer in kleine glaasjes of kopjes, want hij is behoorlijk machtig en zo ziet het er gelijk feestelijker uit.

Vooraf 2: Lachstatar (blz. 12. Een lekker fris, feestelijk hapje. In KOCH! serveren we de tatar op stokbrood, maar hij is ook heerlijk op blini’s. Glaasje gekoelde sekt erbij en je diner kan niet meer stuk.

Hoofd: Hasenkeule mit Preiselbeerkompott (blz. 86) Haas eten de meesten van ons zelden, terwijl het heerlijk vlees is. De Preiselbeerkompott maakt het helemaal af en is een stuk lekkerder dan de mierzoete cranberryprut die je potten in de supermarkt vindt. Je kunt zowel de haas als de compote van tevoren klaarmaken. Houd het klassiek en serveer er rodekool en bijvoorbeeld pommes duchesses (van die schattige aardappeltoefjes) bij.

Dessert: Sektgelee mit Himbeeren (blz. 125) Nou is het natuurlijk geen frambozenseizoen, en daarom kiezen we voor los ingevroren blauwe bessen (te vinden in het diepvriesvak van grotere supermarkten). Maak de gelee een dag eerder, dan kan het mooi opstijven en heb je er geen omkijken meer naar. Spreid de bessen als je de gelee gaat maken uit op een plaat of plank zodat ze een beetje kunnen ontdooien, en volg verder het recept. Schenk koffie toe met lekkere bonbons en je bent helemaal rond!

Voor een vegetarisch kerstdiner maken we:

vooraf de Knoblauchsuppe van blz. 11 en de Pastinakenpuffer van blz. 18. Je kunt de soep tot halverwege stap 3 maken (tot het moment waarop je de slagroom moet toevoegen) en dan afmaken vlak voor je aan tafel gaat. Ook de Pufferchen kun je tot en met stap 3 helemaal voorbereiden (leg ze vast op de bakplaat maar bestrijk nog niet met olie) en afbakken als je de soep serveert.

hoofd: Kräuterpfannkuchen mit Pfifferlingen (blz. 35): het lijkt misschien een klein gerechtje, maar het oogt reuze feestelijk en vult behoorlijk! Maak het beslag vantevoren en zet weg; maak ook de ragout vast klaar en warm voorzichtig op terwijl je de pannenkoekjes bakt. Knoop dicht met een leuk kerstig lintje en serveer er bijvoorbeeld geroerbakte spruitjes met hazelnoten bij en een mooi brood.

dessert: Kalter Hund (blz. 105). Je kunt een wat machtiger dessert serveren omdat je hoofdgerecht niet loodzwaar was, maar dan geldt nog steeds: serveer een heel dun plakje, of steek een mooi klein rondje uit, want Kalter Hund vult enorm. Maak het hondje een dag voor Kerst en er kan niks meer misgaan!

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean