Op de keukentafel: Natalie Coleman, Winning recipes for everyday

December 31, 2015

 

 

Trouwe kijkers van de Engelse oer-MasterChef kennen Natalie Coleman als de winnaar van editie 2013. Vijf jaar lang deed ze mee aan voorrondes, geïnspireerd door haar kokende en bakkende oma bij wie ze in haar jeugd elk weekend doorbracht. En in het jaar dat haar oma overleed, was het dan zover: ze kwam door de voorrondes. Met haar opa als proefkonijn voor al haar recepten verwierf ze een plek in de competitie, die ze uiteindelijk ook won. Daarna nam haar culinaire carrière een vogelvlucht: stages bij bekende koks als Michel Roux jr., Tom Kitchin, Tom Kerridge en Marcus Wareing en een eigen kookboek…

 

Doel van haar boek is ons het gevoel te geven: ‘Hé, dat kan ik ook.’ En daarin is ze zeker geslaagd. Zonder koksopleiding, maar door heel veel te lezen, te kijken naar kookprogramma’s op tv en maar te blijven proberen, deed Coleman haar culinaire ervaring op. Dat resulteerde in een boek met zo’n 100 recepten die voor iedereen goed te doen zijn. Bonus is dat het boek geweldig is vormgegeven : kleurrijk, vrolijk, veel letterfonts, doodles en foto’s om je vingers bij af te likken. De hoofdstukken zijn ingedeeld naar kooktechniek, wat weer eens wat anders is: frying, steaming, slow cooking, en papillotte, salt baking, preserving, freezing etc. Zo komen vanzelf alle mogelijke ‘gangen’ langs, maar ook dingen die leuk zijn om te maken voor je voorraadkast: curd, marmelade, piccalilly, chutney, allerlei ander lekkers in het zuur. En niet alleen vis gebakken in een zoutkorst; dezelfde techniek is ook toe te passen op bietjes, aardappelen, worteltjes etc. Leuk om eens te proberen!

 

Natuurlijk ontbreekt haar beroemde Black pudding-Scotch egg, waarmee ze de MasterChef-titel veroverde, niet. Leuke varianten daarop zijn een Scotch egg met makreel en een versie met chorizo. Omdat er al veel en uitgebreid gekookt moet worden rond de feestdagen, maken we vandaag iets simpels maar overheerlijks: pasta met rucola/amandelpesto.

 

Voor 4:
400 g pasta
50 g hele amandelen, ongepeld
50 g rucola
50 g geraspte Parmezaanse kaas + wat extra krullen ter garnering
sap van 1 citroen
2 tenen knoflook, geplet
3 takjes basilicum
100 ml olijfolie + wat extra ter garnering
zout & peper
 

1. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
2. Rooster in een koekenpan de amandelen 2 minuten. Doe ze in een keukenmachine.
3. Voeg de overige ingrediënten toe en vermaal alles tot een fijne puree. Kan ook in een vijzel, als je geen keukenmachine hebt.
4. Giet de pasta, zodra die gaar is, af en doe hem vervolgens terug in de nog warme pan. Voeg 5 el van de pesto toe en meng goed. Serveer de pasta met een handvol rucola, een paar Parmezaan-krullen en druppel er wat olijfolie overheen.
5. De pesto die je over hebt kun je nog 3 à 4 dagen bewaren in een potje in de koelkast, met een dun laagje olijfolie erop om verkleuren te voorkomen.

 

Winning recipes for everyday, verschenen in 2014 het Engels bij Quercus Cookery, ISBN 9781848666207; verkrijgbaar bij o.a. Bol [LT]

 

 

Please reload

Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean
Please reload

Please reload