Kookboek-curiosa, deel 3: Joe Cipolla, Das Mafia-Kochbuch


Behalve ‘serieuze’ kookboeken heeft Aagje ook een plankje kookboek-curiosa: kookboeken die opgehangen zijn aan een bekende tv-serie, een speelfilm, een (nostalgisch) tijdschrift of een bepaald product (zoals het Nutella-kookboek). Veelal niet de kookboeken waar je nou vaak uit zult koken, maar wel boeken die leuk zijn om door te bladeren.

Dit keer richten we onze blik op Das Mafia-Kochbuch, waarop stoer vermeld staat: Mit echtem Durchschuß! Jawel, een boek met een heus kogelgat (rechtsboven op de foto) dat van cover tot cover doorloopt. Leuk grapje (zie je de drukker voor je, die serieus met een boor gaatjes in een verse oplage staat te jassen?), en ‘grapje’ is misschien wel de beste omschrijving voor dit boekje, slechts 63 bladzijden dik en een flinke hand hoog. Het is bij uitstek zo’n boekje dat in een geschenkset wordt gestopt met een flesje wijn, een zak pasta en een pot pesto. Handig als je iemand iets cadeau moet doen van wie je weinig meer weet dan dat hij graag naar de Sopranos keek.

Dit boek blijkt van ver voor de Sopranos-hype, want de eerste druk dateert uit 1976. Wij hebben duidelijk een bewerkte herdruk te pakken, gezien de ‘maffiafilm-foto’s’, bijvoorbeeld van The Untouchables, die pas in 1987 werd gedraaid. Een beeldverantwoording was blijkbaar niet nodig, wat een beetje vreemd is, én geen enkel van de recepten is gefotografeerd. Er staat in dit hele kookboek geen een foto van… eten. Aagje heeft altijd een spuughekel aan kookboeken zonder foto’s, maar dit boekje heeft weinig pretenties en weet er daardoor nog net mee weg te komen.

Wat storender is: de recepten zijn wel erg simplistisch van opbouw. Oventijden of oventemperaturen ontbreken – wat zeker bij bakken tot nare verrassingen kan leiden – en ook de instructies zijn erg summier. Wat te denken van Paprika del Ricottaro: ‘Die Paprika waschen, Inneres entfernen, in Ringe schneiden und 10 Minuten in Öl kochen (nicht backen!). Dann Tomatenmark, in Stücke geschnittenen Tomatenund das Salz zufügen. Alles noch 10 Minuten kochen lassen.’ Serieus, that’s it! En we doen dit met 4 grote paprika’s, olijfolie (zonder hoeveelheid), 300 g tomaten, 3 el tomatenpuree en zout (zonder hoeveelheid). Een niet-ervaren kok kan daar toch wel erg veel fout doen…

Is dit een aanrader? Ach, het is een aardig ideetje (en niet duur, slechts 7,95), het bevat leuke tekstjes en grappige anekdotes. Iets als cadeau? Enkel als iemand zich in de keuken weet te redden, dol is op maffiafilms en recepten niet al te serieus neemt. O, en Duits kan: het bestaat alleen in het Duits. Mit echtem Schuß [MT]

Joe Cipolla, Das Mafia-Kochbuch, verschenen bij Hölker Verlag, isbn 3-88117-484-2 (onder meer bij Amazon.de)

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean