Op de keukentafel… Wiener Küche van Frau Zii

Onbekend maakt onbemind – dat merken we als Aagje maar al te vaak met ons boek over de Duitse keuken. Nog onbekender dan de Duitse is de Oostenrijkse keuken, en dat is zonde, want die is zeker zo interessant, met sterke invloeden uit bijvoorbeeld Italië en Hongarije. In september schreven we al over het verrassend leuke tijdschrift Servus, en vandaag is een heus Oostenrijks kookboek aan de beurt: de Wiener Küche van Frau Zii. Die laatste volgen we al een tijdje op haar blog, waar ze kookt, fotografeert en over Wenen vertelt: www.ziiikocht.at

Het boek heeft een vrij klassieke opzet, met bijvoorbeeld Süsses zum Frühstuck, Sonntagsessen en Suppen, en ook de opmaak en fotografie zijn nou niet echt… wereldschokkend. Is dat erg? Nee, want Frau Zii schrijft erg leuk, de recepten zijn goed opgezet en uitgewerkt, en je krijgt naar ons idee een goede indruk van de Oostenrijkse keuken. Wel hebben we het idee – maar dat kan täuschen – dat ze op haar blog iets minder braafjes kookt, maar dat maakt de combinatie van blog en boek ook wel weer leuk. Reuze handig is haar Glossar, dat onmiskenbaar duidelijk maakt dat Duits en Oostenrijks dus echt niet hetzelfde is. Van de Krokodü (jawel, een Essiggurke) tot de Fledermaus (zoek die maar even op): Aagje weet nu eindelijk dat Suppe geen soep is maar Brühe (bouillon) en dat Kren Meerrettich is (klonk ons altijd naar een boze variant van spelt in de oren).

Voor wie Oostenrijk enkel associeert met wandelschoenen en koeienbellen: Oostenrijk heeft ook heerlijke steden. Linz (unbedingt het Ars Electronica Museum bezoeken!), Salzburg (Festspiele!) en Wenen (tja, waar moeten we beginnen) zijn geweldig, en Frau Zii weet die typisch Oostenrijkse combinatie van platteland en stad mooi over te brengen. Haar beschrijving van het Weense Kaffeehaus is heel herkenbaar (wij werden er ooit bediend door een ober die toen we hem wenkten riep: ‘Komme gleich…. vielleicht’ in die heerlijke Weense toonval), inclusief de wirwar aan koffiesoorten.

Het eerste wat wij gaan maken? De Dukatenschnitzerl mit Braterdäpfeln und Thymiansalz – wat een heerlijke foto! Of de Fleckerl (ooit erg lekker gegeten in Salzburg), de Topfennockerl mit Zimt, of of …. Misschien toch de enige echte Kaiserschmarrn?

Kortom: een aanrader, zij het iets minder geschikt voor vegetariërs of beginners, want de recepten zijn soms best complex. Maar verder is het een heerlijk boek voor iedereen die een nieuwe keuken wil leren kennen. Hawidere! [MT]

Susanne Zimmel: Wirtshausgulasch & Topfenpalatschinken: Wiener Küche (von Frau Zii) ISBN 978-3-8310-2781-1

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean