Aagje's top-5 van reddende kruiden


Soms mist een gerecht iets en kun je niet helemaal benoemen wat het is… vrees niet, Aagje comes to the rescue: onze top-5 van kruiden & specerijen om een bijna-klaar gerecht te redden!

  1. Citroensap. Veel koks hebben de neiging bij een flauwe saus meer zout toe te voegen. Toch is het vaak niet het zout dat ontbreekt, maar iets zuurs. Scheutje citroensap erbij en de hele boel fleurt op (en het is nog gezonder ook). Dreigt de inhoud van je pan echt saai te worden: wat geraspte citroenschil erbij. Wereld van verschil!

  2. Kerriepoeder lijkt een beetje ‘uit’, iets uit een jaren-70-kookboek – vandaag de dag zijn we liever in de weer met currypasta’s en rubs. Toch is simpel kerriepoeder perfect om een gerecht net een beetje body te geven. Dat geldt niet alleen voor oosterse gerechten; probeer maar eens een beetje kerriepoeder in te flauwe spinazie of in een saus met champignons en feta. Perfetto!

  3. Mist je pastasaus diepte, is je curry net iets te zoet of blijft je stoofvlees wat flauw? Laat 10 min. een flink (en niet te oud) laurierblad meestoven. Het neemt het zoetige weg en geeft een tomatensaus een prachtige diepte. Laat het bij een saus met subtielere smaak niet te lang meetrekken (en neem niet gelijk een handvol), want laurier kan ook vreselijk overheersen.

  4. Te zout of te krachtig van smaak geworden? Handje kleingesneden peterselie, al dan niet uit de vriezer, doet wonderen.

  5. Gebakken uitjes – maar dan fijngestampt. Bij vrijwel elke supermarkt en bij elke toko kun je zakken gebakken uitjes krijgen. Heel handig en lekker om op voorraad te hebben (al was het maar voor op een boterham met pindakaas en sambal!). Neem een handje, druk het met de achterkant van een lepel tot poeder en roer dit door je gerecht. Stamp het echt heel heel fijn, want anders worden het harde, plakkerige klontjes en daar zit niemand op te wachten… [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean