Van braadpandiner tot bebogeen – bestaat dat eigenlijk nog?


Iedereen kent ze wel, van die producten die je vroeger at (of juist niet – de buurkinderen kregen het wel en jij niet!) en die je niet echt mist, totdat je op een dag opeens denkt: hé, bestaat dat eigenlijk nog?

Vandaag is de tweede naamgever van deze rubriek aan de beurt: Bebogeen. Een mierzoete boterhampasta die je ofwel héél lekker vond of heel vies. Deze Aagje behoorde tot de laatste categorie. En hoewel ik tegenwoordig best van karamel houd (vooral in combinatie met zout), had het smeersel iets wat mij als kind tegenstond. Was het de combinatie met brood? Of toch de rare naam?

Bebogeen bestaat nog! Op de website van producent De Ruyter vinden we de volgende info: ‘Bebogeen is ontwikkeld vlak na de Tweede Wereldoorlog toen er geen boter beschikbaar was. Hier komt ook de naam vandaan (Geen Boter Beschikbaar is omgedraaid Bebogeen). Bebogeen is een lekkere Caramelpasta (gemaakt van suikerbieten), die minder vet bevat dan de meeste andere boterhampasta’s. De grootste afnemersgroep bevindt zich in het noorden van het land waar ook de oorsprong van het product ligt. Jaarlijks worden er zo'n 1,5 miljoen boterhammen mee gesmeerd. Het is een broodbeleg voor jong & oud!’

De receptuur is eigenlijk eenvoudig. Ingrediënten: glucosefructosestroop, gecondenseerde gedeeltelijk afgeroomde melk met suiker, water, suiker, gemodificeerd maïszetmeel, verdikkingsmiddel (carrageen), kleurstof (karamel), zuurteregelaar (natriumcitraat), zout, aroma. Kortom: heel veel suiker! In 2013 heeft De Ruyter de receptuur vernieuwd en sindsdien regent het klachten, bijvoorbeeld op de facebook- en twitterpagina’s van De Ruyter (leuk detail: we kwamen zelfs een Bebogeen-FB-pagina tegen...).

Bebogeen wordt wel vergeleken met dulce de leche. En dat is heel gemakkelijk zelf te maken! Zet een blikje gecondenseerde melk 2 tot 3 uur in een pan met kokend water. Zorg dat het volledig onder water staat. Het blikje zal wat uitzetten, maar ontploft niet. Laat het blikje vervolgens helemaal afkoelen alvorens het te openen. Misschien nog steeds niet echt iets voor op een boterham, maar wel lekker om te gebruiken in allerlei andere baksels of desserts. Wat te denken van Millionaire’s shortbread?! [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean