Van braadpandiner tot bebogeen – bestaat dat eigenlijk nog?


Iedereen kent ze wel, van die producten die je vroeger at (of juist niet – de buurkinderen kregen het wel en jij niet!) en die je niet echt mist, totdat je op een dag opeens denkt: hé, bestaat dat eigenlijk nog?

Vandaag denken we met nostalgische gevoelens terug aan Bros... De chocoladerepen met luchtbellen die je als kind heel spannend vond – want zo anders als andere repen. In geen eeuwigheid gegeten, maar een klein ‘onderzoek’ wijst uit dat ze nog bestaan. En hoe! Nestlé voert niet meer uitsluitend de melkchocoladereep; inmiddels zijn de repen er ook in dark, milk white, caramel en speculaas. Die laatste smaak lijkt Aagje wat vreemd... Daarnaast kun je ook losse ‘bubbels’ krijgen (Bros-ballen) en zelfs Bros-mousse in twee smaken.

Sinds 1934 werden de repen geproduceerd door Bensdorp, sinds 1849 de grootste chocoladefabrikant – naast Tjoklat en Blooker – van de toenmalige ‘chocoladestad’ Amsterdam. Ze waren zo groot dat ze later fabrieken openden in Bussum, Oostenrijk, Duitsland en zelfs Afrika. Grote concurrenten destijds waren Droste in Haarlem en Van Houten in Weesp. Tegenwoordig worden Brosrepen gemaakt door Nestlé, van UTZ-gecertificeerde cacao, en dragen ze het Nestlé Cocoa Plan-keurmerk.

De vormgeving van de wikkels heeft in de loop der jaren heel wat veranderingen ondergaan en dat geldt ook voor de reclameuitingen. In print ziet het er prima uit, maar de reclamespotjes zijn nooit meer zo leuk geweest als die van de jaren ‘80: bekende Nederlanders die zittend in een bubbelbad de lof tuiten van de Bros-reep. Donald Jones (‘Bros is beautiful, baby!’: www.youtube.com/watch?v=6VSAcpQc5to) en Joop Braakhekke (‘Bros, bros, bros en Joop komt los’: www.youtube.com/watch?v=m25V-td8j7c) waren al leuk, maar Adèle Bloemdaal (www.youtube.com/watch?v=1cNiiMctC44) spant de kroon: BROS-bros-bros-bros-bros-bros bros-bros-bros...! Blijf vooral kijken voor de vette lach aan het eind!

Waarschijnlijk is het vragen om een ‘vroeger-was-alles-beter-ervaring’ als je nu een Bros-reep zou kopen en eten. Op internet komen we teleurgestelde reacties tegen van mensen die ze geprobeerd hebben en vinden tegenvallen. Het schijnt dat het productieproces een verandering heeft ondergaan (ze worden nu geproduceerd in Tsjechië, op dezelfde manier als de Engelse Aero-repen), die de smaak niet ten goede komt. We gaan ze testen! [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean