Op de keukentafel… Bake Off Crème de la crème – boek


De meeste recente spruit in de populaire Great British Bake Off-familie was de Bake Off voor professionele patissiers, de Bake Off Crème de la crème. De show was een aantal weken op BBC 2 te volgen, en werd door veel fans van de oorspronkelijke GBBO maar ook door critici slecht ontvangen. Waarom? Dat was dit Aagje eigenlijk niet helemaal duidelijk. Ja, het was totaal anders en ja, als gewone huis-tuin-en-appeltaart-bakker moest je wat meer moeite doen om je met de deelnemers te identificeren. Is dat erg? Nee: er werden prachtige dingen gemaakt, er werd veel van de deelnemers gevergd en alleen al zien hoe de teams samenwerkten was als een heerlijke spoedcursus antropologie. Of zoölogie, het is maar net hoe je het bekijkt.

Natuurlijk is er bij die serie ook een boek verschenen. Dat lijkt misschien raar – als het voor professionals is, dan weten die toch hoe het moet? – maar dat is het niet. Dit boek is namelijk gericht op de ambitieuze thuisbakker die het macaron- en muffintijdperk achter zich heeft gelaten en op zoek is naar een uitdaging. En geloof ons maar: die krijg je. Plenty! Martin Chiffers en Emma Marsden, de schrijvers van het boek, hebben een lijvig werk neergezet. Ze gaan duidelijk uit van een bepaald basisniveau en ervaring, maar weten tegelijkertijd ook de ingewikkeldste zaken haarfijn uit te leggen. Daar nemen ze alle ruimte voor: zo beslaat het recept voor croissants maar liefst 3 pagina’s, plus 3 bijbehorende fotobladzijden. Deze mensen nemen bakken serieus. Heel serieus.

Toch slagen ze er in al hun breedsprakigheid wel degelijk in, dat je als lezer denkt: ‘hm… dat wordt niet makkelijk, maar ik ga het toch proberen.’ Jawel, ze geven de burger moed. Zo begint elk recept met een handig overzicht van wat je voor kunt bereiden aan het baksel in kwestie, wat klaar moet staan en vooral: wat je aan gereedschappen nodig hebt. Dat kan heel wat zijn, en het is fijn dat van te voren te weten en niet pas als de karamel zich al in de bodem van je pan brandt of je chocoladecilinders in kleine plasjes veranderen.

Nee, dit boek is – net als de serie eigenlijk – niet ieders cup of tea. Begin er niet aan als zelden bakt, lui bent, als je een uur voor je bezoek komt een taartje in elkaar wilt flansen of als je bang bent voor afwas. Begin er vooral wel aan als je je vaardigheden wilt vergroten, jezelf wilt uitdagen of waanzinnig indruk op iemand wilt maken. Want geloof ons nou, die Grapefruit Mirlitone is best te doen, en ook de Calissons – piece of cake. [MT]

Martin Chiffers & Emma Marsden, Bake Off Crème de la crème, isbn 978-1-473-61566-3

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean