Aagje test... vlierbloesemdrankjes


Het is er weer tijd voor! In Aagje's tuin staat de vlierbes volop in bloei en opeens duiken er, waarschijnlijk precies om die reden, weer nieuwe drankjes op basis van vlierbloesem op. Wij probeerden er drie uit.

1. Hugo

Ach Hugo. Zucht. Het klinkt als een stoere beer, het is een ‘wijncocktail met lime (sic) en vlierbloesem smaak (sic)’. Duitsland is al een paar jaar dol op dit bruisende drankje en dus leek het Aagje hoog tijd het eens te testen. We namen een biologische, verkrijgbaar bij AH, die bij nadere bestudering uit Bernkastel bleek te komen! Laat Aagje daar nou vlakbij een vakantiehuisje hebben…. Positief: biologisch. Mooi etiket. Goed zware fles. Dat was het dan ook wel. Wat een bocht! Het is zo zoet dat het bijna weer bitter wordt, de vlierbloesem is er overheen gevlogen om een wat wee accent achter te laten en de nasmaak is die van een goedkope Engelse frisdrank. Misschien moeten we in Duitsland eens een ander merk proberen, maar deze heer laten wij voortaan fijn in het schap staan.

2. Jillz Elderflower & mint We zijn grote liefhebbers van cider: Frans, Engels, Iers... heerlijk. Zolang je maar, net als bij champagne of sekt, de brute variant neemt. Daarom waren we tot nog toe niet echt te spreken over Jillz: een mierzoet appeldrankje met prik en wat alcohol, dat weinig tot niets te maken lijkt te hebben met cider. De nieuwste versie, met Elderflower & mint, maakt dat een beetje goed. Nog steeds hoofdzakelijk appel, maar minder zoet door de sterke aanwezigheid van munt. Verfrissend en een beetje bitter. De vlierbloesem (elderflower) is wat minder goed te ontdekken, maar Jillz Elderflower & mint is, in tegenstelling tot het zeer zoete zusje, best lekker.

3. AH Biologisch Vlierbloesem siroop (waarom geen 'e' achter biologisch, Albert? En Vlierbloesemsiroop is toch echt 1 woord...) Vlierbloesemsiropen zijn er volop te vinden in de winkels. Aagje probeerde de biologische van Albert Heijn. Niet te zoet, heerlijk als verfrissend drankje aangelengd met (bruis-)water. Maar ook te gebruiken als een stroopje over bijvoorbeeld vanille-ijs, in de yoghurt, door een cocktail of als onderdeel van een dressing.

Heb je zelf een vlier in de tuin, dan kun je siroop ook heel goed zelf maken. Je vindt een recept op pagina 174 van ons boek Koch! [LT + MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean