Aagje bakt… een far breton


Wie in Bretagne is geweest, heeft ‘m vast wel eens gegeten: de far breton. Een soort custardachtige ‘taart’ (far is Bretons voor flan) met gewelde pruimen, die in ruitjes of vierkantjes wordt geserveerd. Je kunt de far breton als toetje serveren, maar wij eten ‘m het liefst ‘s middags met een kop thee. Of op enig ander moment van de dag met een flinke kop cider en een scheutje calvados erdoorheen. Of klinkt dat nou weer te bourgondisch…?

1 zakje gewelde gedroogde pruimen zonder pit (circa 20 stuks)

2 el armagnac (of calvados)

150 g bloem

150 g suiker

4 eieren

400 ml melk

2 el boter om in te vetten

zout

  1. Snijd de pruimen in stukken en leg ze in de alcohol om te wellen.

  2. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Klop een beslag van de bloem, suiker, eieren en melk en een mespuntje zout; het moet ongeveer de consistentie van pannenkoekbeslag hebben. Smelt de boter en vet met een kwastje een vierkante bakvorm ermee in.

  3. Verdeel de pruimen over de bodem van de vorm en schenk het beslag erop. Zet in het midden van de oven en bak circa 50 min. tot de bovenkant goudbruin is. Laat iets afkoelen en serveer in ruitjes of vierkantjes gesneden. [MT]

foto's: Shutterstock | Stephanie via Flickr

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean