Kookboekcuriosa: Kinderkookboek


De liefde voor koken én voor kookboeken zat er bij Aagje blijkbaar al vroeg in. Dit Aagje kreeg namelijk al op jonge leeftijd een eerste ‘eigen’ kookboek. Maar zoals dat gaat, ging het boek in de loop der jaren ergens bij een verhuizing verloren. In de Leusdense Kringloopwinkel stuitten we echter onlangs opeens weer op het one and only Kinderkookboek van Ingeborg Becker uit 1977! Een van oorsprong Duits boek bleek nu – dat zat er blijkbaar ook al een beetje in…

Natuurlijk kon deze retroschat niet in de kringloop achterblijven en mocht voor € 1,50 mee naar huis. De rest van de familie riep gelijk: ‘Staat de puree-egel erin?’, maar die was blijkbaar toch uit iets anders afkomstig. Gelukkig herbergt dit boek wel ander gruwelijks, zoals vliegenzwammen (een gekookt ei met een kontje tomaat erop, met daarop dotjes mayonaise), roggebroodgezichten en een paard van vissticks. Je moet er maar opkomen.

Het is, zoals te verwachten was, behoorlijk gedateerd: zo moet je 'moeder' vragen hoe het fornuis werkt (vader kookt blijkbaar nooit), heten de tips ‘ekstra’s’ en worden worteltjes een half uur gestoofd. Verklaart gelijk waarom ik niet van gekookte wortel houd…

Maar wat wel bewonderenswaardig is, is dat kinderen in dit boek volstrekt serieus worden genomen. Van complete taarten tot steaks en zelfgetrokken bouillon: met Beckers Kinderkookboek leerde een kind echt de basics. Met de kennis van nu zijn die basics overigens opvallend Duits – er worden ‘zoutwatereieren’ gemaakt (Soleier), Spätzle (!) en ‘aardappelballen’ (de roemruchte Knödel).

Gaan we er iets uit maken? Nou… bloemkool met gebakken hazelnoten ziet er eigenlijk best lekker uit. Misschien met een visstick-paard? [MT]

Kinderkookboek – Ingeborg Becker, tweedehands nog verkrijgbaar;

isbn 9789063250355

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean