Aagjes fudge-challenge, deel III


Aagje is op zoek naar hét recept voor zelf te maken fudge. Van die mooie, stevige, heerlijke fudge zoals je in Groot-Brittannië kunt kopen. We probeerden eerder al een recept van Nigella Lawson en een van Miss Hope & Mister Greenwood. En gek genoeg (want alle drie rasechte Engelse chefs) waren die het niet. Daarom riepen wij onze volgers vorige week op ons hun favoriete recept te sturen. Deze week maakten wij twee van die inzendingen.

Anne-Marie Otter-Schuster stuurde ons haar recept voor key lime pie fudge (www.myhappykitchen.nl/zoet/key-lime-pie-fudge/). Verrassend, fudge met een kruimelbodem, gebaseerd op de beroemde Amerikaanse key lime pie. Het recept was helder en makkelijk te maken, alhoewel het wel even een uitdaging was om met voedingskleurstof een mooi lime-groen tintje te creëren. Hoeft natuurlijk niet per se, maar dat ziet er wel zo leuk uit. En was het lekker? Ja, waanzinnig lekker en niet te zoet, door de flinke hoeveelheid limoensap en limoenrasp. Maar was het de echte fudge, die mét een stevige bite? Nou, nee... De consistentie was net als bij het recept van Nigella te zacht. En dat bleef ook zo, zelfs na een dag koelen. Gelukkig hield de koekjes-bodem de afzonderlijke stukjes van elkaar; zonder dat zou dat moeilijk geworden zijn. We hebben ze dan ook maar niet bewaard in een afsluitbare pot, zoals my happy kitchen voorstelt, maar op een open schaal in de koelkast. Zodat ze steeds iets meer uitdroogden en uiteindelijk een beetje bite kregen. [LT]

Het recept van Helen Spaan (handmadehelen.nl/baileys-fudge-met-witte-chocolade) was prettig te volgen en alle ingrediënten zijn makkelijk te krijgen in de winkel. Ook wel eens fijn! We bleken geen Baileys in huis te hebben maar een 'witte' variant, wat verklaart waarom onze fudge zo spierwit is. De instructies klopten en we gooiden verwachtingsvol de bakvorm vol. In de koelkast en dan... hè, ook weer niet helemaal! De structuur komt in de buurt (al smelt de boel door het hoge vetgehalte van witte chocolade razendsnel buiten de koelkast), maar wat is 'ie zoet! Heel heel zoet, en waar fudge vaak lekker-dooreet-zoet is, is dit eerder gaat-mijn-glazuur-het-redden-zoet. Smaken verschillen – wat de een te zoet vindt, vindt de ander heerlijk – en misschien maakt onze witte 'baileys' het ook wel zoeter, maar 350 g suiker naast 320 g chocolade is natuurlijk ook best veel. Voor ons toch echt wat te zoet, maar als je een enorme liefhebber van witte chocolade bent, zeker een poging waard. [MT]

Komend weekend testen we er nog twee: de karamel Rolo fudge die Lianne Hagoort opstuurde en de chocoladefudge van Roy Fares uit United States of Cakes. En dan stoppen we, voordat we een nieuwe garderobe moeten kopen...!

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean