Aagjes fudge-challenge, deel IV


Zoals jullie weten, zijn we al een paar weken op zoek naar hét recept voor zelf te maken fudge. Van die mooie, stevige, heerlijke fudge zoals je in Groot-Brittannië kunt kopen. Vorige week maakten we de key lime pie fudge van myhappykitchen.nl en de baileys fudge met witte chocolade van handmadehelen.nl. Jammer genoeg waren ze allebei lekker, maar waren het nog nét niet. Maar deze week hebben we een winnaar! Of eigenlijk twee...

We testten deze week als eerste een recept van Lianne Hagoort (kijk op http://www.de-zoetekauw.nl/2016/09/karamel-rolo-fudge/), dat gemaakt wordt met dulce de leche en jawel: rolo’s! Zoals ze zelf ook al op haar site meldt: ze bestaan nog. Wij hadden al heel lang niet meer aan rolo’s gedacht, maar ze zijn eigenlijk best lekker…! Haar recept is helder en snel te maken: we smelten witte chocolade au bain-marie, doen er kant-en-klare dulce de leche bij (maar ze geeft ook een tip hoe je die zelf kunt maken), roeren er een beetje poedersuiker door en dan de rolo’s. En verhip: na een tijd koelen hebben we echt de zo gezochte fudgestructuur te pakken! Ook deze fudge is behoorlijk zoet, maar dat blijkt als de fudge een paar daagjes ouder is, wat af te zwakken. Helemaal geslaagd dus! [MT]

Het tweede recept is van Roy Fares en haalden we uit United States of Cakes, verschenen bij forteculinair.nl (eerdere review hier) Stevige consistentie – ook buiten de koelkast –, goeie chocoladesmaak zonder mierzoet te zijn, crispy nootjes erdoor... Maar waarom is deze nou zo goed gelukt? Wat geeft nou die ‘echte’ structuur? Zijn het de marshmallows of is het de bebogeen (jawel, die we eerder bespraken in onze rubriek Bestaat dit eigenlijk nog!)? Aangezien we dit recept online alleen in het Zweeds tegenkwamen, plaatsen we het hier toch maar even helemaal. [LT]

Voor 50 blokjes 400 gr. pure chocolade (55% cacao) 100 g walnoten 270 g kristalsuiker ca. 400 g dulce de leche of bebogeen 60 g boter 3/4 tl zout 140 g marshmallows 1 el vanillesuiker

  1. Hak de chocolade en de walnoten en doe ze in een kom. 2. Vet een bakvorm van 21 x 21 cm in met wat olie en bekleed hem met bakpapier. 3. Meng de suiker, bebogeen, boter en het zout in een pan. Verwarm het mengsel al roerend tot het begint te pruttelen en de suiker is opgelost. Zet het vuur laag, voeg de marshmallows toe en roer tot deze gesmolten zijn. Haal de pan van het vuur, voeg de chocolade, walnoten en vanillesuiker toe en roer tot de chocolade gesmolten is. 4. Giet het mengsel in de vorm en zet het minstens 5 uur in de koelkast. Stort de fudge op een snijplank en snijd hem in blokjes van 3 x 3 cm. Laat ze 1-2 uur iets drogen. Bewaar ze in een pot of trommel bij kamertemperatuur.

Aangezien Ray ver weg zit en Lianne’s recept zo goed uitpakte, roepen we haar uit tot winnaar van onze fudge-challenge. Zelf fudge maken? Op naar Lianne’s site!

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean