Aagje kookt... Konijn met pruimen, uit Kost van toen


Een paar weken geleden verscheen bij het Davidsfonds, een Belgische uitgeverij, Kost van toen, voor alle dag en zondagnoen. Het boek bevat recepten uit de jaren vijftig en zestig, opgetekend uit de monden van bewoonsters van de zestien woonzorgcentra en serviceflats van Foyer de Lork in Vlaanderen. Zij deelden niet alleen hun recepten, maar ook herinneringen aan hun jeugd en hun tijd als huismoeder.

Foyer de Lork hecht grote waarde aan geborgenheid, verbondenheid en het samen genieten van eten. Dit boek is daarom gemaakt als een souvenir voor de bewoners en iedereen uit hun omgeving. Daarnaast willen de makers van dit boek een aanzet geven tot het beschrijven van de geschiedenis van de Belgische streekkeuken. Zowel de arme volkskeuken komt aan bod alsook lekkernijen die speciaal voor feestdagen werden bereid. Misschien meer nog dan de recepten zelf, geven de anekdotes en foto's een mooie blik in die culinaire geschiedenis.

De recepten zijn gevarieerd, soms verrassend (crumble, lasagne, pasta carbonara in de jaren vijftig en zestig in België?) en niet moeilijk te maken. Jammer is dat soms de hoeveelheden ontbreken bij de ingrediënten en dat de ingrediëntenlijstjes qua volgorde veelal niet overeenkomen met de bereidingsstappen in de recepten. Met de herfst en dus het wildseizoen in aantocht maakten we een van de twee recepten met konijn.

Voor 4 personen 2 konijnen, in delen azijn een klontje boter peper en zout 8 el bloem 2 uien 200 g zwarte gedroogde pruimen 4 laurierblaadjes 4 el donkere basterdsuiker 200 g gedroogde rozijnen 2 flesjes bruin bier 1 sneetje brood mosterd 1. Week de avond tevoren de konijndelen in azijn. 2. Smelt de boter in een braadpan. Kruid het konijn met peper en zout en wentel de delen door de bloem. 3. Braad de konijndelen aan in de braadpan. Snij de uien in kleine stukjes en bak die mee. 4. Voeg vervolgens de pruimen, laurierblaadjes, bruine suiker en de rozijnen toe. Overgiet alles met het bier. 5. Leg een boterham met mosterd bovenop de konijndelen en leg het deksel op de pan. Laat circa een uur sudderen op een laag vuur. 6. Kruid de saus en controleer of het vlees gaar is.

Serveer met aardappelpuree en appelmoes. Eet smakelijk! [LT]

Kost van toen, Sandra Rens & Patrick Syen, verschenen september j.l. bij Davidsfonds Uitgeverij, ISBN 9789059088122

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean