Meenemen!


Ben je in Duitsland op vakantie (of doorreis), maak dan vooral even een 'Boxenstopp' bij een Duitse supermarkt of markt, om lekkers voor thuis in te slaan. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we hieronder ons lijstje met suggesties opgenomen uit KOCH! Duitse keuken anno nu. De recepten waarnaar we hieronder verwijzen, vind je daar ook. Guten Appetit!

Vooral meenemen!

* verse gist *

Bij elke Duitse supermarkt in het koelvak te vinden voor pakweg 25 ct per blokje (42 g); kom d’r maar eens om in Nederland. Geweldig als je zelf brood, pizza of andere gistbaksels wilt maken. Let goed op de datum: verse gist is circa 3 weken houdbaar en gaat daarna een geheel eigen leven leiden.

* gemalen hazelnoten en amandelen *

Zelfs de kleinste dorpssupermarkt verkoopt zakjes (150 g) gemalen noten voor vaak nog geen 2 euro. Het maakt bakken tot een feest: taartdeeg wordt heerlijk luchtig, koekjes veranderen in prachtig shortbread en dat allemaal in een handomdraai.

* maanzaad *

Nog zo’n geval: in Nederland in miezerige zakjes, hier gewoon in kloeke pakken, net als suiker of bloem.

* Oblaten (ouwel) *

Onmisbaar voor Lebkuchen (zie KOCH! Duitse keuken anno nu, blz. 164), maar ook prima voor kokosmakronen. Koop rondjes of hele vellen.

* Sauerkirschen *

Sauerkirschen zijn heel wat minder zoet dan gewone kersen op sap. Ideaal voor toetjes en gebak en in ferme glazen potten in de supermarkt te krijgen.

* lokale honing *

Bijvoorbeeld uit het gebied rond de Moezel (wij kennen een honingfan die nog geen week met een pot doet!) of de wat krachtiger Thüringer honing. Ga op zoek naar de plaatselijke imker of kijk in de supermarkt bij de streekproducten.

* Lebkuchen *

In Nederland kun je soms zakken kopen met hartvormige, mierzoete bonkjes erin die voor Lebkuchen door moeten gaan. Loop er met een boog omheen: het is hooguit Honigkuchen en geen Lebkuchen, en lekker zijn ze al helemaal niet. Ga liever in Duitsland op zoek naar Nürnberger Lebkuchen met Oblaten (ouwel) onderop en transparant glazuur of chocolade bovenop. Vanaf pakweg eind oktober tot februari.

* Maultaschen *

Je kunt ze natuurlijk zelf maken (zie KOCH! Duitse keuken anno nu, blz. 46), maar er zijn ook kant-en-klare Maultaschen te krijgen die helemaal niet zo slecht zijn, bijvoorbeeld met een brandnetel-kaasvulling. Handig als je haast hebt, en handig als je niet zo handig bent.

* wijn *

Duitsland telt maar liefst dertien grote wijnregio’s, die stuk voor stuk prachtige witte en rode wijnen leveren. Duik in die streken, zoals de Moezelstreek of Württemberg, gewoon de kleine dorpjes in. Je kunt er op talloze plekken wijn proeven én ter plekke (heel voordelig) kopen. Trollinger, spät- of grauburgunder of een klassieke riesling: echt, er is voor elk wat wils.

* bier *

Weissbier, Schwarzbier, Hefe, Malz, Radler en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De bierkeuze is in Duitsland schier oneindig, zeker als je je niet in een supermarkt waagt, maar in een zogenaamde Getränkehalle. Ga er op biersafari en durf je medeshoppers om advies te vragen. Vergeet voor onze recepten vooral niet Altbier (blz. 70) en Köstritzer in te slaan (blz. 162). Even opletten: Weizenbier is niet unbedingt witbier, zoals veel Nederlanders denken, maar tarwebier (dat wel weer heel blond uit kan pakken).

* nog meer alcohol *

Duitsers zijn dol op een glaasje brandewijn zo nu en dan, en de keuze aan alcoholisch lekkers is enorm. Naast Birnenbrand (onmisbaar voor de Birnen-Muffins van blz. 166) is ook Pflaumenbrand een aanrader. En als je dan toch bezig bent: neem gelijk een flesje kirsch (Schwarzwälder-Kirsch Muffins, blz. 154) en Traubenlikör met ronddobberende druifjes mee. Voor de geoefende drinker kan een Kräuterschnaps leuk zijn, maar daar moet je echt van houden. En wie een mooi cadeau zoekt: Goldwasser. Met eetbare flinters bladgoud.

* worst *

Wie van worst houdt, kan in Duitsland zijn hart ophalen. Er zijn totaal uiteenlopende soorten, van zachte Mett tot knetterharde Zapfensalami en sliertige Peitschen, en elke slager laat je met liefde proeven. Be prepared: een echte Metzger of Schlachter is natuurlijk wel wat duurder dan een supermarkt.

* Bärlauch | daslook *

Op de markt in struise bossen te krijgen, maar ook in keurige bakjes in het groentevak van de supermarkt te vinden. Geweldig in kruidenpannenkoekjes (blz. 34) of een salade, maar ook om pesto van te maken of een doodsimpele boterham met tomaat mee op te vrolijken.

* verse mierikswortel *

Duitsers zijn er dol op, vooral in combinatie met gerookte vis. In Nederland zul je hooguit een potje of tube mierikswortelcrème vinden, maar Duitsers zijn niet voor een mierikswortelkleintje vervaard en kopen gelijk de complete wortel. Rasp ‘m bijvoorbeeld door zelfgemaakte mayonaise.

* brood *

Een Duitse bakkerij is een ware broodhemel: broden en broodjes in alle soorten en maten, van bonkig zuurdesembrood tot wolkenzacht Milchbrot. Het is kakelvers, lekker, gezond en ook nog eens reuze betaalbaar. Probeer bijvoorbeeld eens Kartoffelbrot, heerlijk met een plakje zalm of oude kaas. Vraag alleen niet of ze het brood voor je willen snijden, want daar worden Duitse bakkers een beetje verdrietig van...

* sekt *

Sekt is net champagne, maar mag niet zo heten omdat het niet in de Franse Champagnestreek wordt gemaakt. Dat doet helemaal niets af aan de kwaliteit: je zult in Duitsland sektsoorten vinden die zich moeiteloos met hun Franse neef kunnen meten. Ga niet meteen voor de grote, bekendere merken, maar probeer de plaatselijke sekt van een van de wijnboeren. Onmisbaar voor de Sektgelee (blz. 124) of een feestelijk ontbijtje met zalm, Hörnchen, Quittengelee...

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean