Bouwstenen-voor-een-kerstdiner, deel 4: Geroosterde kip met sinaasappel en kruiden


In de aanloop naar kerst maken we allerlei lekkers dat je kunt gebruiken voor de samenstelling van je kerstdiner. Van slimme aardappels tot heerlijke dessertsauzen: bouw en knutsel iets lekkers in elkaar! Deze week het hoofdgerecht: geroosterde kip met sinaasappel en kruiden.

Hoofdgerecht voor 4 (+ left-overs):

1 hele scharrelkip van ca. 1,5 kg een paar takjes tijm een flinke tak rozemarijn 2 el gesmolten boter

1 tl zout + wat extra om te strooien 1/2 opgehoopte tl paprikapoeder + wat extra om te strooien 1 sinaasappel 3 knoflookteentjes, niet gepeld, wel gekneusd een paar druppels plantaardige olie

1. Haal de kip een kwartier van tevoren uit de koelkast en verwarm de oven voor tot 200 ºC. 2. Ris de takjes tijm en rozemarijn en hak de kruiden fijn. Bewaar wel de takjes! 3. Meng de kruiden in een schaaltje met de boter, het zout, paprikapoeder en de geraspte schil van de sinaasappel. Snijd de sinaasappel in tweeën en kneus de helften licht. 4. Strooi wat zout en paprikapoeder in de (lege) buikholte. Doe er dan de kruidentakjes, knoflooktenen en een van de sinaasappelhelften in. 5. Wrijf de kip aan de buitenkant in met het boter/kruidenmengsel. 6. Vet een braadslee licht in met de olie; leg de kip erin met de borst naar beneden om uitdrogen te voorkomen. Dek de kip af met aluminiumfolie en zet hem 50 min. in het midden van de oven. Haal na 50 min. de folie eraf en braad de kip nog eens 40 min. Draai de kip na 20 min. om zodat beide kanten mooi bruin worden. Haal de kip uit de oven en laat hem 10 minuten rusten voor je 'm aansnijdt. [LT]

Tip: een hele kip is te veel voor 4 personen, maar wat is leuker dan lekkere left-overs na kerst? Met de overgebleven kip maak je de volgende dag een heerlijke sandwich of salade.

© foto: VICUSCHKA | shutterstock

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean