Bouwstenen-voor-een-kerstdiner, deel 6: Semifreddo met amaretto en pistachenootjes


Kerst staat nu echt bijna voor de deur. Vandaag onze laatste bouwsteen voor een overheerlijk kerstdiner: het toetje! Een semifreddo lijkt op ijs, maar wordt minder hard – je kunt het vergelijken met een Franse parfait.

Semifreddo met amaretto en pistachenootjes

310 ml slagroom

4 eieren

85 g poedersuiker

4 el amaretto

80 g gedopte pistachenoten (ongezouten!)

80 g amaretti + handjevol voor decoratie

1. Klop in een kom de slagroom met een mixer tot pieken; dek de kom af en zet in de koelkast. Bekleed een cakevorm (pakweg 22 × 10 cm) zorgvuldig met plasticfolie en zorg dat aan alle kanten een flinke rand folie overhangt, anders krijg je de semifreddo er straks niet uit.

2. Splits de eieren. Klop de eierdooiers in een kom met de poedersuiker tot een lichte, schuimige massa. Klop in een andere, brandschone kom de eiwitten stijf; het moeten mooie pieken zijn.

4. Hak de pistachenoten grof en houd een beetje achter voor de decoratie. Sla een paar amaretti in stukken voor de decoratie; houd de rest heel. Roer de amaretto, pistachenoten en hele amaretti door het eierdooiermengsel. Schep er vervolgens voorzichtig de gekoelde room en daarna de eiwitten door. Meng goed, maar pas op dat je niet alle lucht er weer uit roert. Schep voorzichtig in de voorbereide cakevorm en vouw de overhangende delen folie over de bovenkant. Zet circa 4 uur in de vriezer; de massa moet bevroren, maar niet knalhard zijn.

5. Stort de semifreddo op een bord, verwijder het plasticfolie en snijd in plakken. Serveer bestrooid met pistachenoten en brokjes amaretti. [MT]

© foto: topotishka | shutterstock

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean