Op de keukentafel: Mamushka, Olia Hercules

Aagje viel als een blok (sorry) voor Recipes from Ukraine & Beyond. Hoe vaak loop je nou tegen een Oekraïens kookboek aan vol recepten die je ook kunt maken als je niet een voorraad kool in de tuin of een wodkastoker om de hoek hebt? Het boek ziet er bovendien leuk uit: prachtig omslag, goede fotografie, prettige opmaak met net een beetje meer dan een witte bladzijde onder een recept (daar houden wij Aagjes niet zo van) en vooral: boordevol gerechten die nieuw zijn, niet over koolhydraten en kokosvet miepen, en je weer heel anders naar bijvoorbeeld een roggebrood laten kijken.

Hercules schrijft prettig en deelt geheimpjes uit de familie, maar ook weetjes over Oekraïne. Zo had ik er nooit bij stilgestaan dat er ook Koreanen in Oekraïne wonen, wat verklaart waarom er een vermakelijk recept voor kimchi in staat: van wortel. Het boek herbergt recepten van gangbare onderdelen als soepen, bread & pastry, etc, maar ook hoofdstukken als Fermented Pickles & Preserves, Sweet Conserves en Drinks. En handig: je vindt voor elk seizoen wel iets nieuws.

En toch… er is een grote maar. Enthousiast hadden we iets lekkers uitgezocht: Tartar Lamb Turnovers, gefrituurde lapjes deeg met een vulling van lam en kefir. Het recept grondig nalezen, leidde al tot de eerste twijfel: 200 g gehakt, 100 g ui – voor een deeg dat gemaakt wordt van 500 g bloem? Het leek ons erg iel, en daarom halveerden we de hoeveelheid deeg. Moest goedkomen, toch? Eh… nee. Het was nog steeds veel te weinig vulling, maar daar was nog wel mee te leven. Erger: het recept voor het deeg was een drama. Veel te dun. Niet het ‘jak-het-plakt-wat’ dat sconedeeg kan hebben, nee: het houd-een-teiltje-bij-het-aanrecht-anders-loopt-het-eraf dun. En toen we dat probleem al improviserend hadden opgelost, kwam de volgende deceptie: het smaakte naar niets.

Maar zo snel geven we een leuk boek niet op: 2e kans, de snelle Apple Sponge. Paar appels in een bakblik, beslagje erop, 35 min. in de oven en klaar! Eh… nee. Wat uit de oven kwam, was best aardig, maar sponge is echt iets anders. Het deeg deed een beetje aan lange vingers denken, maar dan taaier. Veel suiker, weinig body, en hoewel we ons volgens de instructies een breuk hadden geklopt, weinig lucht.

En dat is dus een probleem: een kookboek kan nog zo leuk zijn, maar je moet op de recepten kunnen vertrouwen. Dat betekent veel werk voor een auteur – believe you me – waarbij een kritische redacteur nog wel eens kan helpen, maar het moet kloppen. Klaar uit.

Aagje is dus een beetje treurig. Mamushka is en blijft een heel leuk boek, en heus, we gaan nog een paar dingen proberen. Maar eerst gaan we onze keukenwonden likken, en de teleurstelling wegklokken met wodka. Van de buurman. [MT]

Mamushka, Olia Hercules, gelezen in het Engels [ISBN 978-1-78472-038-4], inmiddels ook in het Nederlands verschenen bij Karakter Uitgevers

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean