Op de keukentafel…. Donna Hay, Life in balance


Aagje was wel weer eens toe aan een nieuw kookboek, en besloot tot de aanschaf van Donna Hays Life in balance | een nieuwe kijk op vers eten. Wij kochten de Engelse uitgave, maar hij is er ook in het Nederlands, uitgebracht door Spectrum (zie onder). Stiekem kopen we Hay vaak vooral om de fotografie en niet eens zozeer om de recepten. Zo is haar Seizoenskookboek nog altijd een van onze lievelingen: mooi rommelig gefotografeerd, met gebutste schalen, druipende honing, vlekken – je kent het wel.

Life in balance voldoet in dat opzicht aan alle verwachtingen. De fotografie van Chris Court en William Meppem is geweldig, al vinden we het ‘blekere’ hoofdstuk (‘A good clean start’) een tikkie saai. Bovendien ligt het boek door de bindwijze prettig in de hand, valt mooi open, en herbergt leuke infokaternen binnenin die in een grovere papiersoort zijn uitgevoerd. En… met leeslint!

Donna Hays recepten zijn in de regel ‘overzichtelijk’: relatief weinig ingrediënten, snelle stappen en hup, klaar is kees. Wie dat hier ook verwacht, komt bedrogen uit. De ingrediëntenlijsten zijn behoorlijk omvangrijk, met ook wat onbekendere ingrediënten, en je zult met de bereiding in de meeste gevallen even bezig zijn. Is dat erg? Nee!

Hay slaagt er namelijk in je voortdurend te verrassen. Ze is inventief, gebruikt veel uiteenlopende producten en komt elke keer met een toepassing aanzetten waar wij nog niet op waren gekomen (romige quinoa – why not? Scrambled tofu?). Ze zet met dit boek weliswaar in op gezonder, ‘leaner’ eten, maar vrees niet: er wordt nog gewoon lekker gebakken, koolhydraten zijn niet in de ban gedaan en ze krijgt nergens iets prekerigs. Je kunt bij sommige van die keuzes natuurlijk best vragen stellen: suiker is suiker, of je nou ahornstroop neemt of suiker (al heeft kokosbloesemsuiker bijvoorbeeld wel eigen smaak, dus dat is nog te rechtvaardigen). Kijk daar doorheen, en je hebt een mooi, inventief kookboek te pakken.

Het heeft geen klassieke indeling met voor-, hoofdgerechten, etc., en dat maakt het wellicht een tikkie onoverzichtelijk, maar een kniesoor die daarover valt. Dit boek is misschien eerder iets voor de ervaren kok, maar dat maakt niet uit, toch? Fijn cadeau ook!

Op Donna’s site vind je overigens ook recepten, zoals deze overheerlijke ricotta-asperge-omelet: www.donnahay.com.au/recipes/dinner/asparagus-and-ricotta-souffle-omelette

Donna Hay, Life in balance | een nieuwe kijk op vers eten (Spectrum, isbn 9789000351602 | gelezen in het Engels: 978-1460750322) [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean