Aagje kookt... Barfi pistache-hazelnoot, uit Bollyfood


Een tijdje terug werd dit Aagje de trotse eigenaar van het lijvige boek Bollyfood van Jean-François Mallet. Maar liefst 416 pagina's vol prachtige foto’s, tekeningen en recepten rond de Indiase keuken van over de hele wereld. Een lust voor het oog, en ook nog eens heel fraai vormgegeven; een boek niet alleen om uit te koken, maar ook om uren in te bladeren en lezen. En dat er op de cover staat dat het gaat om 100 Indische recepten i.p.v. Indiase nemen we graag op de koop toe. Schijnt iets Belgisch te zijn. Lannoo heeft het voor de Nederlandse markt opgelost met een extra stickertje.

Aagje kookte eerder uit het boek al een heerlijke varkenscurry. Goed om te weten dat ‘kl’ in de ingrediëntenlijstjes staat voor koffielepel, en dat deze Belgische maataanduiding overeenkomt met de Nederlandse theelepel. Dit recept pakte prima uit. Vervolgens probeerden we uit het hoofdstuk Nagerechten & Zoetigheden de barfi pistache-hazelnoot. Dat ging minder goed, vooral omdat het recept wat mankementen vertoonde. Allereerst is er sprake van het toevoegen van water, maar er staat nergens hoeveel. Verder komt de suiker uit de ingrediëntenlijst nergens in het recept terug. Beide dus maar op goed geluk erbij gedaan.

Voor 4 personen

300 g pistachenoten (gepeld)

200 g hazelnoten

250 g melkpoeder

160 g poedersuiker

groene kleurstof

2 el ghee

1. Week de pistachenoten 5 min. in een pan warm water. Laat uitlekken en mix ze in een keukenmachine met de helft van de melkpoeder aangelengd met water.

[NB: het recept vermeldt niet hoeveel water! Wij gebruikten ± 4 dl, zodat je het mengsel kunt schenken zoals in de volgende stap gevraagd wordt; dat was kennelijk teveel, het eindresultaat bleek te 'nat'. Zelf uitproberen dus... Red.]

2. Schenk het mengsel in een pan, voeg de kleurstof, fijngestampte hazelnoten, de rest van het melkpoeder en de ghee [én de suiker, red.] toe en laat 20 min. zachtjes koken. Blijf continu krachtig roeren, het brandt erg snel aan!

3. Schenk het mengsel in een vorm en laat het 2 uur opstijven in de koelkast. Snijd de barfi in grote rechthoeken en serveer.

Wat betreft het recept: altijd jammer als de volgorde van de ingrediënten anders is dan de volgorde waarin je ze gebruikt. En de hoeveelheid is enorm, dus de genoemde 4 personen zijn waanzinnig grote eters. Wij doen er nu al dagen mee...

Resultaat: een bakvorm met een mengsel dat het meest wegheeft van dikke, opgestijfde griesmeelpap, dat dus niet in van die mooie rechthoeken als op de foto in het boek te snijden is. De smaak is overigens prima, dus Aagje bedacht een noodoplossing om het toch te kunnen serveren: als vulling voor bladerdeegdriehoekjes. En dan heeft het opeens iets weg van baklava, maar veel minder zoet! [LT]

Bollyfood van Jean-François Mallet, Uitgeverij Lannoo 2016, ISBN 9789401438759

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean