Aagje bakt: Oranjetulband!

Ter gelegenheid van Koningsdag bakken we natuurlijk feestelijk oranje, met deze Oranjetulband. Het recept komt uit Wij bakken zelf! van R. Lotgering-Hillebrand uit 1932. Het recept is voor een grote tulband, maar je kunt natuurlijk ook heel leuk een paar kleintjes maken. Mevrouw Lotgering was soms wat vaag (‘een vrij heete oven’), dus we hebben het hier en daar ietsepietsie aangepast. Fijne dag allemaal!

1 sinaasappel

100 g suiker

5 eieren, dooiers en witten gescheiden

100 g geconfijte oranjesnippers

100 g boter

120 g bloem

Wasch de sinaasappel en rasp de schil er héél dun af. Doe de geraspte schil bij de suiker en eierdooiers, roer de massa tot ze licht geel en luchtig is geworden.

Snijd de oranjesnippers in stukjes. Verdeel de boter in de bloem in kleine stukjes. Klop het eiwit zeer stijf.

Meng alle ingrediënten luchtig – maar goed – door elkaar. Doe het deeg in een met boter besmeerde, en met poedersuiker bestoven, tulbandvorm. Bak de tulband in een vrij heete oven, die onmiddellijk na het inzetten van het gebak getemperd moet worden, in ca. 30 à 40 minuten zéér lichtbruin en gaar. Laat de tulband even bekoelen, alvorens hem te storten. Besneeuw het gebak na algeheele afkoeling met poedersuiker.

* De vrij heete oven? Wij beginnen met 200 ºC voor het voorverwarmen, en verlagen de temperatuur tot 175 ºC zodra de tulband erin gaat.

Tip: maak je kleine tulbandjes? Bak ze dan pakweg 18-20 minuten en laat ze in de vorm afkoelen. [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean