Gastblog: Aan de rol!


We hebben vandaag een gastblog, en wel van Cora Kool! Onlangs maakten we haar cakerol – zo'n klassieker waarvoor we altijd een beetje terugdeinsden. Hoe rol je zo'n ding op, dat gaat toch breken, is het niet heel veel gedoe... je kent het vast wel. Maar met Cora's aanwijzingen bleek het verrassend makkelijk, snel én heel erg lekker. Gelukkig wilde ze haar geheim wel met ons delen – maken dus!

De cakerol (ook wel Swiss roll of biscuitrol genoemd): makkelijk én razendsnel te maken

Bij bakken vind ik het altijd het leukst als je van maar heel weinig ingrediënten een verrassend mooie taart kunt maken. Dat geldt zeker voor de cakerol, want je hebt voor het beslag maar vier ingrediënten nodig: eieren, suiker, vanillesuiker en bloem. En als je hem vervolgens vult met bijvoorbeeld mascarpone en jam heb je al een echte cakerol.

Het beslag is gewoon cakebeslag zonder boter. De vulling maakt de smaak dan weer voller. Maar... eigenlijk is het aantal calorieën dus te vergelijken met dat van een doodgewoon plakje cake.

Pas nadat ik mijn eerste cakerol had gemaakt, hoorde ik dat veel mensen er eigenlijk niet goed aan durven beginnen omdat het zo vaak zou mislukken. Maar er kan toch eigenlijk weinig fout gaan.

In sommige recepten moet je de eieren splitsen – en de eidooiers en eiwitten dan vervolgens apart kloppen: nérgens voor nodig! Het recept:

Cakerol:

4 eieren

100 g kristalsuiker

1 zakje vanillesuiker

100 g bloem

Verwarm de oven voor op 200° C (boven-/onderwarmte).

Klop de eieren met de kristalsuiker en vanillesuiker luchtig - tot een romige, bijna witte massa. (Met een wat slomere handmixer kan dit circa 10 minuten duren, anders volstaat meestal een minuut of 4-5).

Spatel er voorzichtig de gezeefde bloem door.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel het beslag hier gelijkmatig over.

Bak de cakelaag in 7-9 minuten goudgeel (de plak moet een beetje "meegeven").

Leg de iets afgekoelde cakelaag ondersteboven op een vochtig gemaakte, schone theedoek en trek het bakpapier er voorzichtig af. Laat het vocht even intrekken, draai de cakelaag dan om en laat het vocht ook aan de andere kant even intrekken. Hierdoor gaat het oprollen makkelijker en is de kans minimaal dat de rol scheurt.

Bestrijk één kant (de minst mooie kant) met bijvoorbeeld jam en mascarpone* (of slagroom) en rol hem vanaf de brede kant op. Snijd de uiteinden wat bij en bestrooi de rol eventueel met poedersuiker.

* Eén bakje mascarpone en ruim een halve pot jam is voldoende

Andere mogelijkheden:

Je kunt van de basisingrediënten van de cakerol ook taartbodems maken of kleine cakerolletjes. Als je voor elk ei in het beslag 25 g kristalsuiker en 25 g bloem gebruikt, zit je altijd goed. Hieraan wordt dan nog een zakje vanillesuiker toegevoegd.

Voor kleine cakerolletjes ga je uit van drie eieren. Snijd de cakelaag na het bakken in de breedte in vier repen en die vervolgens in drie stukken, die je kunt vullen. Het voordeel hiervan is dat je allerlei smaakjes kunt uitproberen – (zelfgemaakte) lemoncurd is bijvoorbeeld ook heerlijk. En wat ook zo fijn is: je moet de cakerol meestal even bijsnijden en kunt hem dan meteen proeven. Bij een grote taart moet je natuurlijk wachten tot het aansnijden om te weten of je taart echt goed gelukt is.

Je kunt de cakelaag na het bakken trouwens ook prima invriezen.

© tekst en beeld: Cora Kool

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean