Aagje bezoekt... Slow Food @ Mauritshuis, Den Haag

Aagje bezocht deze week de tentoonstelling Slow Food in het Mauritshuis, Den Haag. Dit voorjaar trakteert het museum zijn bezoekers op smakelijke taferelen en rijk gedekte tafels uit de Gouden Eeuw. In 22 maaltijdstillevens uit Holland en Vlaanderen laat het museum ons zien wat er – in de betere kringen – op tafel en vogue was op dat moment: we zien gevogelte, oesters, haringen, kazen, olijven, druiven, vijgen, noten en knapperige broodjes. De tafel werd gedekt met fonkelende glazen, glanzend tinnen borden en Chinees porseleinen schalen. Een lust voor het oog.

Waar het afgebeelde eet- en drinkgerei en de etenswaren vaak verrassend veel overeenkomst vertonen – waarom zet bijna elke kunstenaar in de voorgrond een tinnen bordje overhellend over de rand van de tafel met daarop een citroen of appel met bungelende schil, zó op de rand dat het bordje er wel af moet vallen? –, is het mooi om te zien hoe de verschillende schilders ze afbeelden. De een beheerst het perspectief beter dan de ander; het ene schilderij is klein en intiem, het andere groot en bijna pompeus; sommige zijn vrij donker, soms loopt het water je in de mond door de verbluffende lichteffecten...

Heel leuk is de film, te zien meteen bij binnenkomst in de eerste zaal. Andrea van Pol gaat gewapend met boodschappentas op zoek naar etenswaren uit de schilderijen op de tentoonstelling. En ze te vinden blijkt niet zo'n probleem. Conservator Quentin Buvelot geeft ons uitleg bij de tentoonstelling en er zijn leuke gesprekken met fotograaf Tobias Reymond en Joris Bijdendijk, chef-kok van het Rijksmuseum.

De film is, in 4 delen, te vinden op de slow food-pagina van het Mauritshuis:

https://www.mauritshuis.nl/nl-nl/ontdek/tentoonstellingen/slow-food/

Ook zie je daar activiteiten als een slow food-fotowedstrijd, slow food-familiedagen, slow food-festivals; deels al voorbij omdat de tentoonstelling al een tijdje loopt, maar er is nog genoeg leuks te beleven!

De tentoonstelling is nog te zien t/m 25 juni a.s. Ga langzaam en met aandacht genieten van Slow Food. [LT]

© Afbeelding: Pieter Claesz, Stilleven met tazza, 1636, Mauritshuis, Den Haag

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean