Aagje op supermarktsafari in Beieren: II


We waren tijdens ons verblijf op het prachtige Beierse Schloß Möhren (www.schlossmoehren.com) uitgebreid op supermarktsafari, en vonden zo veel lekkers en leuks, dat een deel II niet mocht ontbreken! Sla in en neem mee....

1. Een zakje Gurkendoktor. Niet te verwarren met Gurkenmeister natuurlijk, want die bestaat ook. Wat?! Jawel, een komkommer- cq augurkendokter. Een zakje met vooral veel zout, dat je gebruikt bij het inmaken van komkommertjes om te voorkomen dat je augurken zacht worden of gaan schimmelen. Wij zijn vooral geneigd het zakje in te lijsten – prachtig in al zijn lelijkheid…

2. Gemalen amandelen (of hazelnoten). We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: neem uit Duitsland vooral zakken gemalen noten mee. Gemalen amandelen en hazelnoten zijn geweldig om mee te bakken, maar zijn in Nederland behoorlijk aan de prijs. Niet in Duitsland: je vindt er al zakken van net boven een euro. Let wel op de houdbaarheidsdatum voor je groots inslaat, want gemalen noten kunnen ranzig worden.

3. Duitsland is beroemd om zijn heerlijke broden, zoals zuurdesembrood. Dat kun je ook zelf maken, en dit zakje helpt je daarbij. Het heet Sauerteigextrakt, en achterop kun je precies lezen wat je nodig hebt en hoe het werkt. Let op: voor een brood van 1 kg heb je 2 zakjes nodig.

4. Ga op zoek naar lokale honing. In Duitsland staan vaak bordjes in de dorpen die verwijzen naar de plaatselijke imker. Maar ook in veel Duitse supermarkten wordt ruimschoots plek ingeruimd voor lokale producten, en meestal vind je er meerdere soorten honing. Zo stuitten we bij de Edeka op deze heerlijke romige biohoning uit Mindelstetten. Perfect op een beschuitje!

5. Kürbiskernöl is olie van pompoenpitten. Ook in Nederland te krijgen, maar wederom: gangbaarder in Duitsland en dus goedkoper. Het heeft een heel eigen smaak (die wij lekker vinden, maar wellicht niet iedereen), dus gebruik het met enige terughoudendheid als je bijvoorbeeld een dressing maakt. [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean