Aagje en Beierse alcohol: Angezapft ist!


Nee, we zijn niet aan de drank geraakt, maar je kunt natuurlijk niet door Beieren – of preciezer, Franken – trekken en geen bier of wijn proberen! Aagjes Safari III vanuit het prachtige Schloß Möhren (www.schlossmoehren.com) was daarom licht alcoholisch getint...

1. We begonnen bij de bierbasics: hop! Zoals je aan de Moezel overal wijnhellingen ziet, vind je hier eindeloze hopvelden. Hop is een plant uit de hennepfamilie (nee, wisten wij ook niet) en Duitsland is nog altijd een van de grootste hopproducenten ter wereld. De hop groeit in zogeheten hoptuinen, waar de ranken langs ‘draden’ omhoog geleid worden. Als je vanaf Schloß Möhren bijvoorbeeld naar Neuburg an der Donau gaat, rijd je tussen de hoptuinen door. Prachtig!

2. Beieren is bierland en telt talloze brouwerijen die je kunt bezoeken. Wij togen naar Kloster Weltenburg in Kelheim, de oudste kloosterbrouwerij ter wereld, waar monniken al sinds 1050 bier brouwen. Verwacht bij het klooster geen serene sfeer of verstilling: wij vonden het vooral een overvolle vreetschuur. Maar de kerk is wel heel bijzonder, dus ga daar lekker even zitten (zonder bier), geef je ogen de kost en sla in het winkeltje een of twee flesjes in. Denk erom: je moet je hele buit weer meezeulen naar de parkeerplaats onder aan het Kloster. Je kunt dit Klosterbier overigens ook in de grotere supermarkten in de omgeving vinden.

3. Zorg voor wat tegenwicht voor al die alcohol en koop Lauchbrötchen. Ze lijken op een Bretzel, met kleine korreltjes zout, maar doordat je iets meer brood hebt, wordt een Lauchbrötchen nooit te zout. En waar je met een Bretzel de volgende dag iemand de kop mee kan inslaan, zijn deze bolletjes ook een dag later nog lekker.

4. Wij Moezelaars zijn natuurlijk ernstig bevooroordeeld, maar we zijn best bereid toe te geven dat ze ook in Franken prima wijn maken. Wij kochten een witte van de Winzergemeinschaft Franken, een Weinschmecker Bacchus Trocken. Lekker fris wijntje, typisch iets voor mensen die bijvoorbeeld graag een sauvignon drinken. Als rode wijn kozen we een Wein Galerie Dornfelder, natuurlijk ook uit Franken. Ideaal als je van een niet te droge rode wijn houdt – fruitig, hier en daar een beetje pruimig zelfs. Lekker, maar ons een tikje te zoet.

5. Bierlikeur. Ach, het klonk zo leuk: Penninger Bayerischer Bierlikör. Wie verzint dat nou? Waarschijnlijk iemand die van kruidenbitter houdt, want daar deed het ons sterk aan denken. 'Der Bierlikör aus dunklem, würzigem Doppelbockbier hat einen vollen, malzigen Geschmack, der jeden Bierliebhaber begeistern wird', ronkt de pr. Nou, jeden…. een tikje medicinaal en kruidig. Voor de liefhebber! [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean