Aagje bakt... Mohnkuchen van Schwester Bothilde

July 13, 2017

Op onze avonturen in Beieren bezochten we o.a. Kloster Weltenburg. In de bijbehorende shop met vooral veel religieuze parafernalia vonden we ook een hoekje met kookboeken. We schaften twee exemplaren aan uit een reeks kook- en bakboekjes van Schwester Bothilde Heiduk: een Beierse non die 30 jaar een huishoudschool runde voor meisjes met leerproblemen. Ze dragen de prachtige titels ‘Seelentröster und Paradiesäpfel’ en ‘Bethmännchen und Pfaffenhütchen’. Prozaïsche namen van Duitse koekjes en taarten. Heel veel lekkere recepten én niet te vergeten lijstjes met ‘Backtips für die Hausfrau’, die helemaal zo gek nog niet zijn. Wij zijn begonnen met de Mohnkuchen van Bothilde.
 

Voor 1 forse tulband
125 g boter
200 g suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
50 g fijngehakte amandelen
50 g gehakte walnoten
200 g gemalen maanzaad
250 g bloem
1 zakje bakpoeder
± 4 el water

Voor het invetten
wat boter en wat bloem

Voor het glazuur
200 g poedersuiker
1 el rum
2 el heet water

1. Klop boter, suiker en vanillesuiker luchtig en voeg de eieren toe. Roer vervolgens de amandelen, walnoten en het maanzaad door dit mengsel. Meng het bakpoeder door de bloem en zeef dit boven de kom met beslag. Roer het geheel met het water tot een glad deeg. Wij gebruikten wat meer water dan aangegeven; het geheel leek in eerste instantie wat op beton.
2. Vet de tulbandvorm licht in met boter en bestuif 'm met wat bloem. Doe het deeg in de vorm. Verhit ondertussen de oven voor tot 180 °C. Bak de tulband 65 minuten onderin de oven.
3. Stort de tulband op een draadrek en laat hem afkoelen. Zeef de poedersuiker en roer die met de rum en het water tot een glad glazuur. Giet dit uit over de tulband.

 

NB: dit is een cake voor de maanzaadliefhebber; hou je daar niet van dan is het echt 'too much'. En hij is lekker, maar pakt uiteindelijk wel wat droog uit. [LT]

Please reload

Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean
Please reload

Please reload