Aagje bakt... Mohnkuchen van Schwester Bothilde


Op onze avonturen in Beieren bezochten we o.a. Kloster Weltenburg. In de bijbehorende shop met vooral veel religieuze parafernalia vonden we ook een hoekje met kookboeken. We schaften twee exemplaren aan uit een reeks kook- en bakboekjes van Schwester Bothilde Heiduk: een Beierse non die 30 jaar een huishoudschool runde voor meisjes met leerproblemen. Ze dragen de prachtige titels ‘Seelentröster und Paradiesäpfel’ en ‘Bethmännchen und Pfaffenhütchen’. Prozaïsche namen van Duitse koekjes en taarten. Heel veel lekkere recepten én niet te vergeten lijstjes met ‘Backtips für die Hausfrau’, die helemaal zo gek nog niet zijn. Wij zijn begonnen met de Mohnkuchen van Bothilde.

Voor 1 forse tulband 125 g boter 200 g suiker 1 zakje vanillesuiker 3 eieren 50 g fijngehakte amandelen 50 g gehakte walnoten 200 g gemalen maanzaad 250 g bloem 1 zakje bakpoeder ± 4 el water Voor het invetten wat boter en wat bloem

Voor het glazuur 200 g poedersuiker 1 el rum 2 el heet water 1. Klop boter, suiker en vanillesuiker luchtig en voeg de eieren toe. Roer vervolgens de amandelen, walnoten en het maanzaad door dit mengsel. Meng het bakpoeder door de bloem en zeef dit boven de kom met beslag. Roer het geheel met het water tot een glad deeg. Wij gebruikten wat meer water dan aangegeven; het geheel leek in eerste instantie wat op beton. 2. Vet de tulbandvorm licht in met boter en bestuif 'm met wat bloem. Doe het deeg in de vorm. Verhit ondertussen de oven voor tot 180 °C. Bak de tulband 65 minuten onderin de oven. 3. Stort de tulband op een draadrek en laat hem afkoelen. Zeef de poedersuiker en roer die met de rum en het water tot een glad glazuur. Giet dit uit over de tulband.

NB: dit is een cake voor de maanzaadliefhebber; hou je daar niet van dan is het echt 'too much'. En hij is lekker, maar pakt uiteindelijk wel wat droog uit. [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean