Aagje bakt... chocolademeringues


Op vakantie kon ik de verleiding niet weerstaan en kocht een echte grote, fluffy meringue. En zoals vaak, bleek het toch meer het oog dat ervoor viel dan de mond, wat het is en blijft natuurlijk toch vooral een enorme hap suiker. Maar omdat meringues zo bloedmooi zijn – en overheerlijk in een Eton mess – maken we er gewoon een zelf.

100 g pure chocolade (85%)

eiwitten van 4 grote bio-eieren

250 g suiker

2 tl maïzena

1 tl vanille-extract

1 tl wittewijnazijn

  1. Verwarm de oven voor op 100 ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Breek de chocolade in stukken.

  2. Smelt de chocolade au bain-marie en pas goed op dat de bodem van de kom waarin de chocolade zit, het water niet raakt. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.

  3. Sla in een brandschone kom de eiwitten stijf. Voeg de suiker beetje bij beetje toe, gevolgd door de maïzena, vanille en azijn en schep vervolgens met een metalen lepel om.

  4. Druppel de gesmolten en iets afgekoelde chocolade erover, maar meng die er niet meer doorheen. Schep het mengsel in flinke hopen op de bakplaat, zo groot als je jouw meringues wilt hebben (wij maakten drie flinke). Draai de lepel een beetje terwijl je dat doet, zodat ze een mooie vorm krijgen. Bak 90 min. in de oven (het is eigenlijk meer een kwestie van drogen dan bakken), zet de oven uit, steek een pollepel tussen de deur van de oven en de oven zodat een kier ontstaat, en laat de meringue zo in de oven afkoelen. [MT]

© foto Marijne Thomas

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean