Oktoberfest


Het is Aagje al vaak gevraagd: jij gaat zeker wel naar het Oktoberfest? Eh… zeker niet, nee. Is het Oktoberfest typisch Duits? Welnee. Het is een beetje als een dans op boerenklompen met een homp kaas in je hand: toeristenfeest.

In dit geval heel heel heel veel toeristen. En wat Beierse zielen die er vooral erg dronken worden, of pertinent op ‘de Wies’n’ (= slagveld) gezien moeten worden met elke dag een andere dirn’dl aan, en dappere horecahelden die er gewoon hun geld verdienen. Kijk, dat is dan wel weer terecht, want ze lopen echt met liters en liters tegelijk, en je wilt niet weten wat zo’n Maß weegt, laat staan 12 stuks tegelijk. En dat ook nog tussen rijen toeristen door, die op de onhandigste momenten opstaan cq omvallen. Hup, daar gaan al die liters je gedirndlede decollete in.

Veelgehoorde variant op de eerste vraag: Aagje, moet een mens het gezien hebben? Welnee. Een mens moet niks, en het Oktoberfest al helemaal niet. Aagje’s partner heer A heeft in München gewoond en liep er ook toen al met een fikse boog omheen. München, Bier, Bretzl – geweldig. Maar niet met z’n vijf miljoenen tegelijk graag.

Overigens: de Engelstalige website van het Oktoberfest, www.oktoberfest.de/en/ herbergt een heus Wiesn’ Dictionary. Van Aufmandeln tot Zsammgsuffana – ideaal voor wie zijn Duitse woordenschat uit wil breiden. Niet dat buiten München iemand je kan verstaan, maar dat mag de pret niet drukken! [MT]

foto Jeanette Dietl | fotolia.com

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean