Tips en trucs om de Buchmesse te overleven


Hele volksstammen reizen dezer dagen weer af naar de Frankfurter Buchmesse. Een van de leukste plekken op aarde, zeker als je bedenkt dat al die mensen – al die mensen!! – die in de gangen langsschuiven, net als jij met boeken bezig zijn. Bizar, maar waar. Het is een van Aagje’s favoriete bezigheden, maar: de Buchmesse is ook dodelijk vermoeiend. Goede voorbereiding is het halve werk. Daarom onze vijf tips en trucs om de Buchmesse te overleven.

  1. Come prepared. Weet welke hal je wilt bezoeken – en vooral: waar die ligt. Of je nu afspraken hebt of alleen maar heerlijk komt dwalen en inspiratie opdoen, je kunt echt niet – we herhalen: niet – alle hallen bezoeken. En dat is helemaal niet erg, want als je voor zware Duitse literatuur komt, is de hal met de kalenders misschien toch niet de moeite waard. Altijd even bezoeken: de Taschen-stand.

  2. Trek iets luchtigs aan! Als de Buchmesse iets is, dan is het: heet. Elk jaar weer. Zelfs als er buiten sneeuw ligt. Zo veel mensen op elkaar gepropt, dat wordt zweten. Dus hup aan de laagjes, en zorg dat het onderste laagje heel heel luchtig is. Tropische-zomerdag-luchtig.

  3. In dezelfde lijn: trek goede schoenen aan. Ja, je wilt er natuurlijk reuze kek uitzien voor die buitenlandse uitgever met wie je heeeel toevallig een afspraak hebt – er schijnen mensen te zien die hier een keer per jaar een ‘vaste’ laten-we-eens-uit-de-band-springen-date hebben, om het aardig uit te drukken – maar tenzij je dagenlang alleen met hem of haar rondhupt, moet je ook aan de overige uren denken. En die ga je op die puntige pumps niet redden.

  4. Begin bij de toiletten. Die zitten heel toevallig net achter de entrée, en aan het begin van de dag zijn ze nog te doen. Dat loopt en kletst en neust een stuk rustiger.

  5. Drink! Ja, daarvoor moet je in de rij staan (of een fles water meezeulen), maar zonder veel drinken ga je het niet redden. Ga er overigens niet vanuit dat de dame achter de koffiebalie Engels spreekt, want dat doet ze niet. Geen idee waarom de medewerkers van het op twee na grootste beurscomplex ter wereld enkel Duits spreken, maar het is niet anders. En ze glimlachen ook niet. Dan weet je dat vast.

Aagje gaat dit jaar niet, en is nu stiekem een beetje jaloers op alle beursgangers…. Viel Spaß!

[MT; foto Pixabay]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean