Op de keukentafel…. Koken met karamel


Bij Uitgeverij Loopvis bestelden* we een van de nieuwe boeken, Koken met Karamel. Zijn we enorme karamel-eters? Nou nee. We hadden ook het pindakaasboek kunnen bestellen. Maar heer A hier in huis haat pindakaas, dus dat had wellicht enige echtelijke frictie opgeleverd. Hij is wel een enorme banoffee-fan en dus werd het karamel. Ons punt: bij Loopvis kun je eigenlijk alles bestellen. Want elk kookboek is even leuk, even verzorgd, even anders en even duurzaam. En wat ons als ploeterende zussen altijd weer verbijstert: Marije doet het in haar eentje. Natuurlijk met hulp van freelancers, maar toch. Een complete uitgeverij in je eentje runnen – wij nemen er heel heel diep onze hoed voor af.

Terug naar de karamel. Het leuke aan dit boek, dat Marije maakte met Constan Heestermans van CaramelZ, is dat karamel niet alleen voor zoete zaken gebruikt wordt, maar ook voor hartig lekkers. Wat te denken van inktvisringen met knoflookkaramel? Camembert met karamel en pecannoten? Soms wordt ook een langer recept niet geschuwd, maar vrees niet: alles ziet er maakbaar en toegankelijk uit. Dat laatste komt ook door de heldere uitleg over hoe je karamel maakt. Na alle karamelmislukkingen die we altijd op de Engelse Bake-off zagen langskomen – bonkige pannen die reddeloos verloren leken – durfden we namelijk niet meer zo goed. Die angst ben je na het lezen van Constans instructies geheid kwijt. Wel even opletten dat je niet je vinger in de pan steekt, want suiker wordt dus echt heel heet.

Koken met Karamel is goed geschreven, heeft een prettige maat, ligt lekker in de hand (is dat belangrijk? ja!) en prikkelt bij ons ook nog eens de zin om te gaan experimenteren. Het enige dat wij niet helemaal snapten, is de foto op bladzijde 78. Is dat nou een pot mayonaise? Kan de pret niet drukken: wij gaan dit weekend aan de Omgekeerde bananencake. En de banoffee natuurlijk.

* bestel direct bij Loopvis (het kost €17,50) en je krijgt het prachtig verpakt (in een oude drukproef) in huis. Koken met Karamel [isbn 978-94-922064-9-7] en heel veel ander leuks vind je op www.loopvis.nl of in de bijbehorende winkel, www.nozelheden.nl [MT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean