Aagje maakt: Braised steak in ale uit Het farmhouse cookbook

January 25, 2018

 

Eerder recenseerden we hier al Het farmhouse cookbook van Sarah Mayor. Een van onze favoriete kookboeken! Een boek waar je steeds naar teruggrijpt: heerlijke landelijke recepten, makkelijk te maken en het boek zelf is ook nog eens een lust voor het oog.

Houd je van stoofvlees, dan heeft dit boek een recept dat nèt weer even anders is: rundvlees gestoofd in stout, een ietwat bitter bier à la Guinness.

Voor 6 eters
1 kg rundvlees in stukken van ± 4 cm (sukadelappen, riblappen of runderbraadlappen)
5 el zonnebloemolie
200 g gerookte spekblokjes
500 ml runderfond of -bouillon
25 g boter
250 g kastanjechampignons in dikke plakjes
2 middelgrote, dungesneden uien
1 tl suiker
3 tenen knoflook, geperst
20 g bloem
500 ml Guinness of ander stout
de blaadjes van 3 takjes tijm
4 laurierblaadjes
3 el Worcestershiresaus
zout en versgemalen peper


1. Bestrooi het vlees rijkelijk met peper en zout. Verhit in een braadpan 3 el van de olie, voeg de spekjes toe en bak ze goudbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan. Braad de stukken rundvlees op middelhoog vuur aan; doe dit in porties, anders worden ze niet mooi bruin. Leg ze op een bord.
2. Giet de helft van de bouillon in de pan en roer de aanbaksels los. Giet deze bouillon terug bij de rest. Verwarm de helft van de boter in de pan en bak de champignons 2 minuten op hoog vuur. Haal ze uit de pan en zet ze apart. Doe de rest van de olie en de boter in de pan en bak de uien met de suiker en tot ze karamelliseren. Bak de knoflook 1 minuut mee.
3. Voeg de bloem toe en vervolgens bier, bouillon, tijm, laurierblaadjes en de Worcestershiresaus en breng alles al roerend aan de kook. Doe het vlees, de bacon en de champignons erbij en breng alles op smaak met zout en peper. Laat dit 4-5 uur stoven, totdat het vlees zacht is en de saus gebonden. Roer af en toe. Verwijder voor het opdienen de laurierblaadjes.

Heerlijk met bijvoorbeeld gepofte aardappels en rode kool. Eet smakelijk! [LT]

 

Het farmhouse cookbook, verschenen bij Good Cook Publishing, ISBN 9789461430908

 

Please reload

Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean
Please reload

Please reload