Aagje maakt: Braised steak in ale uit Het farmhouse cookbook

Eerder recenseerden we hier al Het farmhouse cookbook van Sarah Mayor. Een van onze favoriete kookboeken! Een boek waar je steeds naar teruggrijpt: heerlijke landelijke recepten, makkelijk te maken en het boek zelf is ook nog eens een lust voor het oog. Houd je van stoofvlees, dan heeft dit boek een recept dat nèt weer even anders is: rundvlees gestoofd in stout, een ietwat bitter bier à la Guinness. Voor 6 eters 1 kg rundvlees in stukken van ± 4 cm (sukadelappen, riblappen of runderbraadlappen) 5 el zonnebloemolie 200 g gerookte spekblokjes 500 ml runderfond of -bouillon 25 g boter 250 g kastanjechampignons in dikke plakjes 2 middelgrote, dungesneden uien 1 tl suiker 3 tenen knoflook, geperst 20 g bloem 500 ml Guinness of ander stout de blaadjes van 3 takjes tijm 4 laurierblaadjes 3 el Worcestershiresaus zout en versgemalen peper

1. Bestrooi het vlees rijkelijk met peper en zout. Verhit in een braadpan 3 el van de olie, voeg de spekjes toe en bak ze goudbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan. Braad de stukken rundvlees op middelhoog vuur aan; doe dit in porties, anders worden ze niet mooi bruin. Leg ze op een bord. 2. Giet de helft van de bouillon in de pan en roer de aanbaksels los. Giet deze bouillon terug bij de rest. Verwarm de helft van de boter in de pan en bak de champignons 2 minuten op hoog vuur. Haal ze uit de pan en zet ze apart. Doe de rest van de olie en de boter in de pan en bak de uien met de suiker en tot ze karamelliseren. Bak de knoflook 1 minuut mee. 3. Voeg de bloem toe en vervolgens bier, bouillon, tijm, laurierblaadjes en de Worcestershiresaus en breng alles al roerend aan de kook. Doe het vlees, de bacon en de champignons erbij en breng alles op smaak met zout en peper. Laat dit 4-5 uur stoven, totdat het vlees zacht is en de saus gebonden. Roer af en toe. Verwijder voor het opdienen de laurierblaadjes.

Heerlijk met bijvoorbeeld gepofte aardappels en rode kool. Eet smakelijk! [LT]

Het farmhouse cookbook, verschenen bij Good Cook Publishing, ISBN 9789461430908

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean