Koken met een oudje II: salade van peer en Parmezaanse kaas met maanzaaddressing


In onze nieuwe reeks Koken met een oudje koken of bakken we uit een wat ouder kookboek. Boeken waar we graag op teruggrijpen als we zeker willen zijn van succes. Deze week maken we een salade van peer en Parmezaanse kaas met een maanzaaddressing uit De Saladebijbel. Een heerlijk boek met zo'n 500 koude én warme salades, waar we nog steeds nieuwe ideeën uit halen. Online is het boek tweedehands nog te vinden, bijvoorbeeld bij Bol.

voor 4 eters

4 rijpe grote peren (bijv. Doyenne de Comice) stukje Parmezaanse kaas van ± 50 g waterkers ter garnering voor de dressing 2 el cider- of wittewijnazijn 1/2 tl lichtbruine basterdsuiker flinke snuf gedroogde tijm 2 el extra vergine olijfolie 1 el zonnebloemolie 1 el maanzaad zout en gemalen zwarte peper

1. Snijd de peren in vieren en verwijder de klokhuizen. Schil de peren als je dat wilt, maar ze zien er mooier uit als ze niet geschild worden. 2. Snijd elke kwart in de lengte doormidden en verdeel de stukken over vier bordjes. 3. Vermeng voor de dressing azijn, suiker en tijm in een kom. Klop er beetje bij beetje de olijfolie door, en vervolgens de zonnebloemolie. Breng op smaak met zout en peper en voeg het maanzaad toe. 4. Druppel de dressing over de peren. Garneer met waterkers en schaaf de Parmezaanse kaas erover.

Je kunt natuurlijk gaan voor de klassieke combinatie en in plaats van Parmezaanse kaas een blauwschimmelkaas als stilton, roquefort of danish blue gebruiken. Ga dan uit van ± 200 g en snijd die in blokjes.

De Saladebijbel, Uitgeverij Veltman, 2008, ISBN: 9789059207707 [LT]

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean