Van braadpandiner tot bebogeen – bestaat dat eigenlijk nog?


Iedereen kent ze wel, van die producten die je vroeger at (of juist niet – de buurkinderen kregen het wel en jij niet!) en die je niet echt mist, totdat je op een dag opeens denkt: hé, bestaat dat eigenlijk nog?

Vandaag: anijsblokjes. Harde, witte blokjes in een oranje tutverpakking, die je oploste in warme melk om anijsmelk te maken. Er zat waarschijnlijk flink wat suiker in, want wij kregen het maar sporadisch, en dan vooral bij heel koud weer. En hoewel dit Aagje gruwt van warme melk, was anijsmelk in mijn herinnering zo af en toe best lekker. Overigens zou ik gezworen hebben dat de belettering wit was – gek, hoe het geheugen werkt...

Om de vraag maar meteen te beantwoorden: nee, ze bestaan niet meer! En wel hierom, zouden Koot & Bie zeggen: “De Ruijter Anijsblokjes zijn sinds 1928 onderdeel geweest van ons assortiment. Sindsdien is de productiemethode nauwelijks veranderd. In de afgelopen jaren is de oude anijsblokjesmachine draaiende gehouden, maar helaas kunnen we door slijtage en het ontbreken van de juiste onderdelen de levensduur van deze machine niet meer verlengen. We zijn op zoek gegaan naar een passend alternatief en hebben deze gevonden in de vorm van Anijsstaafjes; staafjes gevuld met anijspoeder,” zo schrijft De Ruijter op de eigen website. Het klinkt een beetje als een mal Dickens-verhaaltje, toch?

Die staafjes met poeder vinden wij heel, heel onromantisch. Zet een fijne retro-ambacht-hipster op die machine, dan komt het vast wel weer goed, de Ruijter!

© foto: Wikipedia | Henk Albert de Klerk

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean