Aagje bakt boerenkooltaart... ja, boerenkooltaart!!


Boerenkool, maar dan eens heel anders. We maakten de ‘kale and pancetta tart’ uit Scandinavian Comfort Food van Trine Hahnemann. Een boek vol familiediners, liefde voor groente, soepen voor alle seizoenen, salades, tafelzuur en jams, broden en zoetigheid. En comfort food it is... heel hygge!

Voor 8 eters

het deeg: wij maakten niet het deeg uit het originele recept, maar gebruikten 5 plakjes kant-en-klaar hartige taartdeeg

de vulling: 150 g pancetta in blokjes of gerookte spekreepjes 300 g geschilde en gekookte aardappels 150 g fijngesneden boerenkool 1 el olijfolie 1 fijngehakte sjalot 3 fijngehakte tenen knoflook 75 g geraspte cheddar 100 g crème fraîche 4 grote eieren zeezout vers gemalen zwarte peper vers gemalen nootmuskaat

1. Vet een quichevorm in met wat boter, bekleed die met het ontdooide hartige taartdeeg en zet de vorm in de koelkast. 2. Bak de spekreepjes knapperig bruin in een grote koekenpan. Haal ze uit de pan en zet ze apart. Snijd de aardappels in blokjes van ± 1cm en was de boerenkool. 3. Verhit de olie in de koekenpan en bak de sjalot en knoflook een paar minuten. Voeg de spekjes, aardappelblokjes en boerenkool toe, en bak nog eens 5 min. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel 5 min. afkoelen. 4. Verhit de oven voor tot 180 °C. Meng de kaas en de crème fraîche door het mengsel in de pan. Klop de eieren los en roer die er ook door. Breng het geheel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. 5. Haal de quichevorm uit de koelkast, prik met een vork gaatjes in het deeg en doe de vulling erin. Bak de taart ± 35 min. in het midden van de oven, tot hij goudbruin en gaar is.

Serveer bijvoorbeeld met een frisse tomatensalade. [LT]

Scandinavisch Comfort Food, in Nederland uitgegeven door Terra 2017, ISBN 9789089897473

De mooie foto van de taart is afkomstig uit het boek.

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean