Aagje maakt... filosoof

In veel oudere kook- en huishoudboeken – zoals het oude kookboek van onze oma Gilhuis – duikt een gerecht op met de bevreemdende naam ‘filosoof’. Filosoof was de ideale restverwerking – restjes vlees en groenten met een dakje van puree – en was daarom ongetwijfeld erg populair bij verstandige huisvrouwen. De filosoof die oma maakte, was nogal vlak van smaak, vandaar dat wij er wat meer specerijen aan toevoegen. Een exotische filosoof, zogezegd.

voor 4 personen:

2 flinke uien, gesnipperd

25 g boter

restje groenten, zoals wortel of pastinaak

restje gaar vlees van 200-300 g (zoals ‘draadjesvlees’ of gehakt)

100 ml jus (restje) of bouillon

1 el kerriepoeder

snuf cayennepeper

1 tl djinten

1 tl ketoembar

2 tenen knoflook uit de pers

200 ml melk

1,5 kg gare aardappelen

40 g boter

zout, peper, nootmuskaat

paneermeel + vlokjes boter

  1. Bak de uiensnippers in de boter; snijd de groenterestjes in blokjes of plakjes en bak mee. Snijd het vlees indien nodig kleiner en voeg dit toe aan de groenten, samen met de jus of bouillon, specerijen en knoflook. Meng goed en laat op laag vuur 15 min. zachtjes pruttelen.

  2. Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. Giet in een ruime kom op de aardappelen en stamp grof. Voeg de boter, zout, peper en wat vers geraspte nootmuskaat toe en stamp tot puree; voeg eventueel nog wat melk toe en zorg ervoor dat de puree niet te zwaar of stijf wordt. Bij koude gare aardappelen krijg je sneller klonten, dus goed stampen!

  3. Verwarm de oven voor op 220 ºC. Vet een ruime ovenschaal in. Schep het vleesmengsel in de schaal en verdeel de aardappelpuree erover. Strooi er paneermeel op en verdeel er wat boter over. Zet de schaal hoog in de oven op een rooster en bak circa 15 min. tot er bovenop een krokant, goudbruin korstje is gekomen. [MT]

foto: Shutterstock

Recent Posts
Search By Tags

© Copyright 2018 Uitgeverij Aagje Blok

Follow Us
  • Twitter Classic
  • Facebook Classic
  • Pinterest App Icon
  • Twitter Clean